2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Spanyol lap: A szívhang-rendelettel Magyarország egy lépést tett az abortusz betiltása felé

Az El País szerint az Orbán-kormányt már jó ideje nyugtalanítják a nőjogi mozgalmak is.

A spanyol El País című lap beszámolója szerint Magyarország egy lépést tett abba az irányba, amely más országokban az abortusz betiltása felé vezetett.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a magyar kormány egy olyan határozatot fogadott el, mely szerint az abortuszt választó nőknek kötelező meghallgatniuk a magzati szívhangot.

„Ez az első alkalom, hogy Orbán Viktor ultrakonzervatív kormánya olyan intézkedést hoz, amely ugyan közvetett módon, de befolyásolja az abortuszt”

– hangsúlyozta az El País. A cikk szerint a jogvédő szervezetek már jó ideje tartanak ettől, látva a magyar kormány kapcsolatait azon országokkal, amelyek már jobban elmerültek „az önkéntes terhesség-megszakítás elleni keresztesháborúban” – tették hozzá.

A lap kitért arra is, hogy Magyarország illiberális szövetségesével, Lengyelországgal szemben, ahol – mint fogalmaznak – gyakorlatilag tiltott az abortusz, a magyar szabályozás jóval nyitottabb már az ötvenes évek óta. Hozzáfűzték, a 12 év óta hatalmon lévő Fidesz-kormány több alkalommal biztosította arról a közvéleményt, hogy nem áll szándékában szigorítani ezen.

Kiállt az életvédők mellett a köztársasági elnök

A beszámoló szerint azonban az Orbán-kormányt már jó ideje nyugtalanítják a nőjogi mozgalmak. 2020-ban Magyarország aláírta a Genfi Konszenzus Nyilatkozatát az akkor még Donald Trump vezette Egyesült Államokkal, Brazíliával, Egyiptommal és Ugandával együtt, amelyben Lengyelország volt csak uniós tagállam – emlékeztettek.

Továbbá felidézték, hogy megválasztása előtt Novák Katalin köztársasági elnök is tett olyan kijelentéseket, amelyek

az életvédők mellett álltak ki, és amelyek már figyelmeztető jelnek számítottak

több sajtóorgánum szerint is. Ugyan Novák nem mondott konkrétumokat, de sokan úgy vélték, hogy kijelentései az abortusz betiltásának bevezetői.

A Mi Hazánk örömmel fogadta a bejelentést

Az El País rámutatott arra is, hogy a Fidesz-kormány a nemzeti össztermék 5 százalékát költi a hagyományos családot támogató intézkedésekre, és „olyan homofób törvényeket fogadott el, amelyek nyílt összeütközéshez vezettek az Európai Unióval”.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint az Egészségügyi Szakmai Kollégium új irányelve miatt volt szükség az abortusz igénylésének módosítására, míg Ráczné Földi Judit a DK részéről azt nyilatkozta, hogy más országokban az ilyen intézkedések az első lépésként szolgáltak az abortusz betiltása felé – ismertették.

Zárásként azt is megjegyezték, hogy a Mi Hazánk részéről Dúró Dóra örömmel fogadta a határozatot, amely mellett már jó ideje kardoskodott.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató