2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Dél-Afrika felszólította az USA-t, hogy ne gyakoroljon rá nyomást Oroszország miatt

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne “büntesse” az afrikai országokat azzal, hogy nyomást gyakorol rájuk, hogy szakítsák meg a  kapcsolatokat Moszkvával, és felhívta a figyelmet a kongresszusban elfogadott törvényre, amely több amerikai beavatkozást követel a kontinensen.



Miután pénteken találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, Ramaphosa újságírókkal beszélt a törvényjavaslatról, a “Countering Malign Russian Activities in Africa Act-ről” (az Afrikában folytatott rosszindulatú orosz tevékenységekkel szembeni fellépésről szóló törvény), mondván, hogy az intézkedés árt Afrikának és marginalizálja a kontinenst.

“NEM SZABAD, HOGY BÁRKI MEGMONDJA NEKÜNK, HOGY KIVEL TÁRSULHATUNK” – TETTE HOZZÁ, MEGJEGYEZVE, HOGY DÉL-AFRIKA RÉGÓTA KÖVETI A VILÁGHATALMAK KÖZÖTTI ELZÁRKÓZÁS POLITIKÁJÁT.

Bár a két vezető a megbeszélés során udvariassági megjegyzéseket váltott, és nem tett említést az oroszországi törvényről – amint azt a Fehér Ház közleménye részletezte -, Ramaphosa külön beszélt a kongresszusi fekete frakcióval a látogatása során, és ismét kritikát fogalmazott meg a törvényjavaslattal kapcsolatban.

Dél-Afrika “aggódik [a] lehetséges következmények miatt az afrikai kontinensre nézve, ha a javaslat törvénnyé emelkedne” – mondta, hozzátéve, hogy az “a kontinens büntetésének nem szándékolt következménye lehet a fejlődés és a növekedés előmozdítására tett erőfeszítésekért”.
 
Pretoria mind Washingtont, mind Moszkvát stratégiai partnernek tekinti – folytatta az elnök, aki sürgette az amerikai törvényhozókat, hogy “ne büntessék azokat, akik független nézeteket vallanak”, különösen akkor, amikor “Biden elnök igyekezett az afrikai országokat függetlenségük és szuverenitásuk tiszteletben tartása alapján bevonni”.

Az amerikai politikusok azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a törvényjavaslat nem javasol semmilyen büntetést azoknak az afrikai államoknak, amelyek úgy döntenek, hogy folytatják a kapcsolatokat Oroszországgal, John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pedig azt mondta, hogy “az Egyesült Államok nem kényszerít senkit arra, hogy válasszon köztünk és valaki más között, sem Ukrajnával, sem az indo-csendes-óceáni térséggel kapcsolatban”.

“Nagy vonalakban véve, itt senkit sem akarunk megbüntetni” – mondta Kirby pénteken újságíróknak, hozzátéve: “Tiszteletben tartjuk a szuverenitást”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató