2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Zelenszkij: több segítségre van szükségünk, hogy legyőzzük a fasiszta oroszokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok "háborús bűnöket követtek el" Ukrajna északkeleti részén, és szerinte egyelőre túl korai megmondani, hogy megfordult-e a háború menete azután, hogy a hónap során Ukrajna "jelentős területeket" szabadított fel a régióban.Zelenszkij a Reutersnek adott interjúban beszélt arról is, hogy a hetedik hónapja tartó háború kimenetele attól függhet, hogy rendben megérkeznek-e a nyugati fegyverek az országba.

A frissen felszabadított területeken tapasztalt helyezetet a bucsai állapotokhoz hasonlította. Mint mondta, pénteken 450 embert találtak egy tömegsírban, de emellett vannak emberek, akiknek a holttestét külön földelték el, és vannak, akiket megkínoztak. Akár egész családokkal tették mindezt, tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e bizonyítékok a háborús bűnökre, Zelenszkij elmondta, hogy vannak már bizonyítékok, és folyamatosan végzik a helyzet felmérését ukrán és nemzetközi kutatók is. Nagyon fontos számukra, hogy a világ felismerje, mi történt. A Reuters hiába kereste a Kremlt, nem reagáltak egyelőre a megkeresésre, de korábban, a bucsai eset napvilágra kerülése után tagadták, hogy bármi közük lett volna a történtekhez.

Harkiv megye kormányzója pénteken arról beszélt, hogy az egyik sírból olyan emberek holttestei kerültek elő, akiknek a keze a hátuk mögött volt összekötve.

Zelenszkij megismételte, hogy több segítségre van szükségük, gyakorlatilag mindenhonnan. Említette Törökországot, Dél-Koreát, az arab világot és Ázsiát is. Kitért arra is, hogy bizonyos pszichológiai korlátok miatt a németek a nácik múltjuk miatt nem szállítanak katonai felszereléseket a számukra, de az ukrán elnök elmondása szerint számukra ezek létfontosságúak, hogy megvédhessék magukat az orosz „fasizmussal” szemben.

Beszélt arról is, hogy szerinte az ukrán hadsereg utóbbi hetekben mutatott előretörése segíthet a nyugati fegyverek beszerzésének előremozdításában, mert a sikerek meggyőzhetnek majd egyes országokat, hogy segítsék a harcukat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató