2024. február 25. - Géza
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon12°

Ukrajna totalitárius, fasiszta állam lett - Lavrov keményen beolvasott az ENSZ-nek

Szergej Lavrov részt vett az ENSZ Biztonsági Tanácsának ukrajnai háborúval foglalkozó magas szintű ülésén. Ezen az orosz külügyminiszter a Nyugatot és Kijevet is kritizálta.A politikus nyitásként arról beszélt, hogy megpróbálták ráerőltetni az „orosz agresszió” eszméjét. Ezután Ukrajna és Oroszország történelmi kapcsolatáról beszélt.

Nincs kétségünk afelől, hogy Ukrajna totalitárius, fasiszta állam lett

– mondja Szergej Lavrov, aki élesen bírálta a Nyugatot, amiért Ukrajna szövetségesei felszerelést biztosítanak Kijevnek. Ez „nyílt rasszizmus” volt – idézte őt az Independent.

Szergej Lavrov állítása szerint Donyeckben békés polgárokat értek ukrán lövések. Úgy látja, Kijev megtagadja az alapvető jogokat a nagyrészt orosz ajkú lakosságtól, majd hozzátette: „aggódik az Ukrajna által fogságba ejtett orosz katonák sorsa miatt”. A külügyminiszter továbbá kijelentette, nem bízik a Nemzetközi Törvényszék munkájában – írja a Sky News.

Azt is állította, hogy Ukrajna és szövetségesei – Németország, Franciaország és az Egyesült Államok – megpróbálnak „teljesen más narratívát ránk erőltetni az orosz agresszióról” – írja az al-Dzsazíra angol nyelvű kiadása.

Szergej Lavrov azzal érvelt: a Nyugat ahelyett, hogy meggyőzte volna Kijevet a donbaszi háborút 2014-ben lezáró minszki megállapodások végrehajtásáról,

„cinikusan figyelmen kívül hagyta” Ukrajna elnyomó intézkedéseit a Donbaszban.

A nyugati országok viszont szemet hunytak ezeken az atrocitásokon, és most fegyvereket pumpálnak Ukrajnába, így a konfliktus részesévé válnak – jegyezte meg Lavrov.
 
"Különösen cinikus azoknak az államoknak az álláspontja, amelyek fegyvereket és katonai felszereléseket pumpálnak Ukrajnába, kiképezve az ország fegyveres erőinek személyzetét. A cél nyilvánvaló, nem is titkolják, és kijelentik: az ellenségeskedést a lehető leghosszabbra meghosszabbítani - az áldozatok és a pusztítások ellenére - , hogy szétszakítsák és meggyengítsék Oroszországot” – mondta a miniszter.

Lavrov rámutatott arra is, hogy Ukrajna "Lepestok" gyalogsági aknákat használt a Donbászban, amelyeket nemzetközi egyezmények tiltanak. Szerinte a Nyugat ma Vologyimir Zelenszkijvel szembeni politikáját a kijevi bűnöket leplezve,

"ő persze kurva, de a mi kurva fiunk" elvre építi.

A miniszter emellett bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság tevékenységét is, amely az orosz hadsereget próbálja bűnök elkövetésével vádolni. Ami a külföldi zsoldosok részvételét illeti az ukrán oldalán zajló konfliktusban, a külügyminiszter megjegyezte, hogy állampolgárságuktól függetlenül felelősségre vonják mindazokat, akik a civilek ágyúzásának felelősei.

Szergej Lavrov meggyőződése szerint az orosz kultúra az ukrán támadások áldozata:

Ukrajnában orosz könyveket semmisítenek meg, és az orosz nyelvet kiveszik az iskolai tananyagból

– állította az orosz külügyminiszter, aki hamarosan Szijjártó Péterrel tárgyal New Yorkban.

„Az oroszellenes kijelentések büntetlenül maradtak. Ukrajna szigorítja a másként gondolkodók elleni fellépést, és ellehetetleníti az orosz tévécsatornák működését” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki a beszéde végén fogta magát, és kisétált az ülésről.

Lavrov azt is hangsúlyozta, hogy a népszavazások megtartása a Donbászban, valamint Zaporozsje és Herszon régióban válasz volt Vologyimir Zelenszkij oroszok ország elhagyására irányuló felszólítására. Lavrov számos olyan tényről is beszámolt, amely azt bizonyítja, hogy Kijev az "Oroszország-ellenes" szerepére készül. Kijelentette, hogy Moszkva nem fogja megengedni, hogy a Nyugat Ukrajnát ugródeszkaként használja fel Oroszország biztonságát fenyegető fenyegetésekre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató