2022. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 410
USD : 392.68
Időjárás ikon

Závecz felmérte: Csökkent a Fidesz tábora, de így is 3 millióan szavaznának Orbánra

A kormánypártoktól lemorzsolódók nem lettek ellenzéki szavazók, a bizonytalanok táborát gyarapítják - közölte a Závecz Research.

Míg a választások után egy hónappal az elmúlt három évtized legmagasabb párttámogatottságát érte el a Fidesz (46 százalék, 3,7 millió szavazó), mostanra sokan elfordultak tőle. Jelenleg 37 százalék sorakozik fel mögöttük, ez 3 millió támogatót jelent – derült ki az ellenzéki felmérésből hétfőn.

Az intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz visszaeséséből az ellenzék lényegesen nem tudott profitálni, a párt nélküliek lettek jóval többen: 20-ról 26 százalékra, félmillió fővel bővült a politikától távolságot tartók csoportja.

Az ellenzék legerősebb pártja volt s maradt a Demokratikus Koalíció, májusban 9, most 10 százalékot ért el a teljes választói körben. Továbbra is erős a Mi Hazánk, tavasszal 5 százalékos volt, jelenleg 6 százalékon áll. A Momentum május óta tartja az 5, az MSZP a 4 százalékot. A Jobbik tábora egy hajszállal csökkent, 5-ről 4 százalékra. Az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd támogatóinak aránya egyforma: 2-2 százalék.

Az ezer fő megkérdezésével, szeptember közepén készített felmérés szerint a kormánypárttól elfordulók az átlagosnál jóval nagyobb arányban találhatók az alapfokú és a szakmunkás-képzettségűek körében: áprilisban még 50 százalékuk a Fidesz híve volt, jelenleg 34-35 százalékuk. Ugyancsak jelentős a visszaesés a kis-közepes városokban és a falvakban: a májusi 50, illetve 54 százalékos Fidesz-tábor 35, illetve 39 százalékosra csökkent.

Závecz szerint ezek az adatok azt jelzik, hogy a jelenlegi Fidesz-kormány eddigi döntései, a válságkezelési lépések főleg az alacsonyabb társadalmi státuszúak, a munkaerőpiacon rosszabb helyen dolgozók, az átlagosnál nehezebb körülmények között élők ellenérzéseit váltották ki, zömmel ők távoztak a támogatók közül. Ezt erősítik azok a változások, amelyeket a magukat a társadalom alsó osztályába és alsó középosztályába sorolók körében lehet tapasztalni. Májusban az alsó társadalmi osztályba tartozók 49 százaléka volt a Fidesz híve, ezúttal 34 százaléka. Hasonló mértékű a kormánypárt visszaesése az alsó középosztályban is: 48-ről 35 százalékra csökkent a tábor.

A közhangulat is romlott a választások óta: május elején az emberek 52 százaléka érzékelte úgy, hogy rossz irányba mennek dolgok a hazánkban, szeptemberben jóval többen, a lakosság 62 százaléka.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató