2022. december 09. - Natália
EUR : 414.49
USD : 394.94
Időjárás ikon

A metróban tartották meg a harkivi pride fesztivált

A felvonuláson megemlékeztek a háborúban meghalt LMBTQ-aktivistákról is.

A hagyományostól eltérő módon tartották meg Harkivban, Ukrajna második legnépesebb városában a pride fesztivált. Az utóbbi napokban az ukránoknak sikerült az orosz erőket visszaszorítaniuk a régióban, így a lakosok némileg fellélegezhettek, ezért bátorkodtak a felvonulás szervezői is megtartani a rendezvényt.

Igaz, nem a felszínen, hanem a föld alatt a metróban 


A szervezők szerint a pride célja nem az ünneplés, hanem az egyenlő jogok követelése és az erre való figyelemhívás. A régióban élő LMBTQ-emberek a háború miatt olyan problémákkal is szembesülnek, amelyekkel korábban nem. Például nincs joguk eltemetni a partnerüket – mivel Ukrajnában nem ismerik el őket házastársakként – , de nem gondoskodhatnak a seregbe bevonult, sérült vagy elhunyt szerettük gyermekeiről sem – írta a portál.

„Ha a queer ukránok meghalhatnak az országért, akkor egyenlő jogaik is lehetnek ebben az országban” – közölte Ruszlana Hnatcsenkó, a Sphere nevű leszbikus szervezet tagja, mely a harkivi pride egyik társszervezője volt.

Régóta gondot jelent a homofób orosz propaganda a harkivi régióban

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a harkovi régióban régóta gondot jelent a homofób orosz propaganda, ezért ők

„a pride-dal harcolni szeretnének az egyenlőtlenség és a sztereotípiák ellen”.

Idén a háborús körülmények miatt mindössze 30 aktivista vett részt az eseményen, míg tavaly 3000-en vonultak. A résztvevők ukrán zászlókkal és szivárványzászlókkal vonultak állomásról állomásra a metróban és hagyományos motívumokkal hímzett ukrán inget viseltek.

A felvonulás békésen lezajlott, csak egy incidens történt: a felszínen megtámadtak egy résztvevőt, aki hímzett ingben az ukrán zászlót fényképezte, így valószínűleg nem csak homofób, de ukránellenes indíttatása is lehetett a támadónak. A sérült résztvevő állapota kielégítő – írták.

A szervezők a háborús helyzet miatt nem akarták a hatóságokat terhelni, így nem hirdették meg nyilvánosan az eseményt. Mindössze 50 rendőr vigyázott a metróban a felvonulókra.

A pride-on megemlékeztek a háborúban meghalt LMBTQ-aktivistákról is – derült ki a beszámolóból.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató