2022. december 10. - Judit
EUR : 414.94
USD : 393.01
Időjárás ikon

A szankciók működnek: Szlovákia a csőd szélén áll

A szlovák miniszterelnök szerint az emelkedő villamosenergia-árak miatt országa gazdaságát az „összeomlás” veszélye fenyegeti.

Szlovákia miniszterelnöke, Eduard Heger azt mondta, hogy az Oroszország ukrajnai invázióját követő hatalmas áremelkedés „megöli gazdaságukat”, ha országa nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől, és figyelmeztetett, hogy ha ez nem történik meg, kénytelen lesz államosítani az ország áramellátását.

Bár Szlovákia jelentős nukleáris és vízenergia-termelő, a legnagyobb energiaszolgáltatója az év elején költséges döntést hozott arról, hogy eladja felesleges energiáját energiakereskedőknek. Ezek a kereskedők most mintegy ötször magasabb piaci áron adják vissza az energiahordozókat Szlovákiának.

A szlovákok 500 euróért veszik meg azt, amit ők 100 euróért adtak el – mondta Heger, hozzátéve, hogy emiatt az Európai Bizottság terve, amely szerint 140 milliárd eurós többletadót vetnének ki a blokk energiatermelőire, nem működne Szlovákiában.

Ha többletadót akarunk, annak európai szintűnek kell lennie”

– mondta a Financial Timesnak a szlovák kormányfő, aki figyelmeztet: súlyos következményei vannak, hogy Moszkva az uniós szankciókra válaszul megpróbálja elzárni a gázszállításokat, ami idén nyáron rekordszintre emelte a villamosenergia-árakat.

EU-ra várva: másfél milliárd eurót hozhatna a többletadó

Heger szerint az EU-s többletadókból származó bevételeket egyenletesen kellene elosztani az EU-ban, ami Szlovákiának mintegy 1,5 milliárd eurós bevételt jelentene. Azt is szeretné, ha Brüsszel felszabadítana 5 milliárd eurónyi fel nem használt regionális fejlesztési forrást, amelyet a vállalkozások energiaszámláinak csökkentésére lehetne fordítani.

Ellenkező esetben a szlovákiai vállalkozások bezárnak, és ez tulajdonképpen az egész gazdaságot összeomlasztaná”

– mondta Heger. Ha Brüsszel nem siet Pozsony segítségére, „akkor ezt az áramot meg kell tartanunk a vállalataink és a háztartásaink számára, hogy ne omoljunk össze. Nem akarjuk ezt tenni, de ha nem lesz más segítség, akkor erre a megoldásra kényszerülünk” – tette hozzá a szlovák miniszterelnök.

A Nemzetközi Energiaügynökség felszólította Európát, hogy tartsa fenn „szolidaritását” az energiaellátás terén ezen a télen, különben Vlagyimir Putyin orosz elnök kezére játszik. Heger szerint a nemzetközi szerződésekben vannak olyan záradékok, amelyek lehetővé teszik az országok számára, hogy válság idején átirányítsák az energiát.

A bizottság azt javasolta, hogy a fővárosok kötelezhessék a gázt nem használó áramtermelőket, hogy megawattóránként 180 euró feletti bevételt adjanak át, amelyet a fogyasztók kártalanítására fordítanának, de ez meghaladja azt a szintet, amelyen a Slovenské Elektrárne, a fő szlovák áramtermelő az energiát eladta.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató