2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az Európa Tanács elítélte az új magyar abortuszrendeletet

Dunja Mijatovic biztos azt is szükségesnek tartotta kiemelni, hogy a jogvédő szervezetek munkatársait nem szabad zaklatásnak kitenni.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán a biztonságos abortusz nemzetközi napja alkalmából adott ki egy közleményt, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tanács számos tagországában továbbra is "korlátozzák a nőket és a lányokat az abortuszhoz fűződő jogaik teljes körű gyakorlásában".

Dunja Mijatovic külön kitért a hazánkban nemrég bevezetett, „szívhang rendelet” néven elhíresült szabálymódosításra is.

Szerinte „az, hogy Magyarország a közelmúltban miniszteri rendeletet fogadott el, amely előírja a terhes nők számára, hogy a terhességmegszakítás előtt ultrahang-vizsgálatot hallgassanak meg, tovább nehezíti az abortusszal kapcsolatos ellátás igénybevételét.”

Az emberi jogi biztos a rendkívül korlátozó lengyel abortusztörvényről is szót ejtett, amely miatt több terhes nő is életét vesztette az országban, mert nem kapta meg időben az életmentő sürgősségi ellátást.

Mijatovic felszólította az Európa Tanács tagállamait, hogy vegyék figyelembe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) abortuszellátásra vonatkozó iránymutatását és hozzák összhangba a jogszabályaikat az emberi jogi normákkal. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a tagállamok figyelmet fordítsanak arra, hogy a fogyatékkal élő, a rosszabb társadalmi vagy gazdasági helyzetben lévő nők és lányok, a roma nők, a menekült nők, valamint a leszbikus, biszexuális és interszexuális nők is hozzáférjenek a biztonságos és legális abortuszhoz.

El kell ismerni továbbá a nők és a lányok szexuális és reproduktív egészségéhez fűződő jogainak védelmében tevékenykedő szervezetek erőfeszítéseit – fejtette ki Mijatovic, aki azt is kiemelte, hogy egyetlen jogvédőt sem lehet munkája miatt közigazgatási vagy bírósági zaklatásnak kitenni - írja a HVG.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató