2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Elegük lett a cseheknek: ismét több tízezer ember gyűlt össze Prágában

A több tízezer résztvevő többek között az ország katonai semlegességét és közvetlen megállapodásokat követelt Oroszországgal az alacsony árú gázszállításról.

 

Prága központjában tüntetést tartottak Petr Fiala kormánya ellen. A Vencel téri rendezvény résztvevői cseh zászlókat és kormányellenes transzparenseket hoztak magukkal - írja az Aktualne.cz.

A rendőrség szerint több tízezer ember érkezett a cseh főváros központjába tiltakozni. Más cseh városokban is tartottak tiltakozó rendezvényeket, Brünnben mintegy 1500 ember gyűlt össze. A szervezők október 28-ra hirdették ki a következő demonstrációt.

A tiltakozó akció 3,5 óráig tartott. A szervezők először az ötkoalíciós kabinet lemondását és az ország politikai irányvonalának megfordítását követelték, október 10-én pedig a kormány menesztését és előrehozott választások kiírását kívánják kérni Zeman elnöktől.

Az eseményt a rendőrség felügyelte. A  Twitteren közölték, hogy becslések szerint 14:00-kor "tízezrek" érkeztek Prága központjába. A rendőrség szerint az első, szeptember eleji tüntetésen mintegy 70 ezren vettek részt. Október 28-án szeretnének újabb demonstrációt tartani.

Kilépés a NATO-ból, az EU-ból és a WHO-ból

A szervezők már az előző, szeptember eleji rendezvényükön közzétették követelményeiket.

Követelnek egyebek mellett

a gázszerződések közvetlen megkötését Oroszországgal,

a NATO-ból, az EU-ból, az ENSZ-ből és az Egészségügyi Világszervezetből (WHO) való kilépést,

a "nemzet tervezett felhígulásának megszüntetését" (az ukrán menekültek miatt),

és az élelmiszer-önellátást

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató