2022. december 05. - Vilma
EUR : 408.78
USD : 388.17
Időjárás ikon

Kreml: Washington egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a konfliktus részesévé váljon

Dmitrij Peszkov szóvivő szerint ez „rendkívül veszélyes”.

Az Egyesült Államok egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus részesévé váljon, ami rendkívül veszélyes – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak nyilatkozva.

Hangsúlyozta, hogy az orosz fél negatívan fogadta Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentését, miszerint Washington nem ellenzi, hogy Ukrajna bevesse az Egyesült Államok által szállított fegyvereket azon területek ellen, ahol népszavazást tartottak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

„Az amerikai fél de facto egyre inkább belekeveredik ebbe a konfliktusba, az amerikai fél egyre inkább közeledik ahhoz, hogy a konfliktus részesévé váljon, ami rendkívül veszélyes”

– hangsúlyozta Peszkov.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint „nincs miről beszélnie” orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ha Moszkva elismeri a népszavazás eredményét a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint az egészében vagy részben orosz megszállás alá került Herszon és Zaporizzsja megye esetében, Peszkov kijelentette, hogy az ukrán vezető elzárkózása a párbeszéd elől nem új fejlemény.    Az orosz elnöki szóvivő kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy az orosz költségvetés elbírja az új területek elcsatolása és az lakosságnövekedés miatt megnövekedett szociális kötelezettségek terhét.

Pusilin  „össznépi győzelemnek” minősítette a választás eredményét

Szerdán mind a négy referendumot megtartó ukrajnai régió vezetője azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy az általuk vezetett régió jogalanyként csatlakozhasson az Oroszországi Föderációhoz. Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság és Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság vezetője Moszkvába utazott, ahol Peszkov szerint Putyin „valamilyen formában” fogadni fogja őket.

Pusilin 

„össznépi győzelemnek” minősítette a választás eredményét, és ígéretet tett a donyecki régió „felszabadítására” 

az „alkotmányos határai között”.

Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát katonai és polgári közigazgatásának helyettes vezetője kijelentette, hogy a többség akaratából a régió de facto kilépett Ukrajnából.

A szerdán a helyi hatóságok által kihirdetett előzetes eredmények szerint a Donyecki Népköztársaságban a szavazók 99,23, a Luhanszki Népköztársaságban a 98,42, Zaporizzsja megyében a 93,11, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra a szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazáson.

Peszkov a szabotázsról

Peszkov szerint mivel még az sem világos, hogy mi történt a vezetékekkel, azt sem lehet megjósolni, hogy meddig tarthat a javítás. 

Csak arra szeretnék mindenkit felszólítani, hogy gondolkodjon el, mielőtt bármilyen nyilatkozatot tesz, még meg kell várni a pillanatot, amikor kivizsgálják a sérülést, hogy megállapítsák, robbanásról van-e szó vagy sem

- mondta.

Peszkov "ostobaságnak" nevezte a feltételezést, mely szerint Oroszországnak köze lehetett a történtekhez, rámutatva, hogy Moszkva nem lehetett érdekelt az incidensben, mert Európába vezető gázszállítási útvonalakat veszített el. Mint mondta, az üggyel kapcsolatban "rengeteg kérdés" merül fel. Megjegyezte: az amerikai cseppfolyósított földgáz szállítói erősen érdekeltek abban, hogy továbbra is magas nyereséget termeljenek. Emlékeztetett arra, hogy Joe Biden amerikai elnök február elején az Északi Áramlat-2 felszámolásának lehetőségéről beszélt.    

"Nem tudjuk, hogy mit értett ezen az Egyesült Államok elnöke" - mondta.

"Látjuk a lengyeleknek az őrülettel határos hisztérikus-eufórikus reakcióját, látjuk, hogy mások köszönetet mondanak az Egyesült Államoknak ezért (az incidensért). Azt sem tudjuk, mit jelent ez a hálálkodás" - fogalmazott a szóvivő.    

Peszkov arra utalt, hogy Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter, EP-képviselő a Twitteren egy "Thank you, USA" szövegű bejegyzést osztott meg a tengeri gázszivárgásról készült felvétellel együtt.

"Ez egy hivatalos bejelentés egy terrorcselekményről?"

- vetette fel a kérdést Sikorski köszönetnyilvánításával kapcsolatban a Telegramon Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

 "Biden köteles válaszolni arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok beváltotta-e a fenyegetését 2022. szeptember 25-én és 26-án, amikor az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 három vezetékén vészhelyzeti esemény történt, amelyet ideiglenesen csővezeték-szakadásnak minősítettek" - írta Zaharova.    


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató