2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkij: az Oroszországhoz való csatolásról szóló népszavazásokon voksolókat "pisztollyal kényszerítették"

Oroszország meg fogja semmisíteni a nemzetközi diplomáciát - jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén videóüzenet útján felszólalva.

AT MTI szerint úgy fogalmazott, hogy "Oroszország képviselői által az ENSZ BT az erőszak zónájává vált". "Csak idő kérdése, míg Moszkva megsemmisíti az utolsó, még működő nemzetközi szervezetet is" - hangoztatta.

Az orosz erők által ellenőrzött ukrajnai térségek elcsatolása azt jelentené, hogy "nincs többé miről tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel" - jelentette ki Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy az Oroszországhoz való csatolásról szóló "népszavazásokon" voksolókat "pisztollyal kényszerítették", az eredmények pedig "már előre megvoltak".

Zelenszkij újabb szankciókat is szorgalmazott Moszkvával szemben, illetve Oroszország kizárását követelte az ENSZ-ből és a nemzetközi szervezetekből.

A BT ülésének kezdetén Rosemary DiCarlo ENSZ-főtitkárhelyettes megismételte, hogy a világszervezet kiáll Ukrajna függetlensége és a nemzetközileg elismert határok által meghatározott területi egysége mellett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató