2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A Richter-skála szerinti 2,3-as és 2,1-es erősségű robbanások okozták a szivárgást az Északi Áramlat vezetékeken

Több száz kilónyi TNT-nek megfelelő tenger alatti robbanások idézték elő az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat2 gázvezetékek balti-tengeri szakaszán bekövetkezett négy szivárgást – ez szerepel a Svédország és Dánia által az ENSZ-hez pénteken benyújtott hivatalos jelentésben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához küldött jelentésben azt írják, a robbanások magnitúdóját (erősségét) a Richter-skála szerinti 2,3, illetve 2,1 fokozatúnak mérték. Ez több száz kilónyi robbanószernek felel meg. A testület pénteken tart ülést az ügyben Oroszország kérésére.

„Valamennyi rendelkezésre álló információ azt jelzi, hogy ezek a robbanások szándékos cselekedetek következményei” – írta a két kormány az ENSZ főtitkárához intézett levélben. Felelőst azonban nem neveznek meg.

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre. Két szivárgás Svédországhoz, a másik kettő Dániához tartozó kizárólagos gazdasági övezetekben történt. Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezeték sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, ami most a Balti-tengerbe ömlik.

A jelentés szerint az Északi Áramlat 1 szivárgásait várhatóan vasárnapra, az Északi Áramlat 2-ét szombatra sikerül megszüntetni. A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató