2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Horthy-domborművet avatnak Szegeden, kormánypárti képviselő is beszédet mond. Botka azt kéri, ne csinálják

A magyar békekötés dilemmái címmel szerveznek konferenciát október 15-én, Szegeden, a Délvidék Házban, ahol történeti kiállítást is tartanak, illetve felavatják Horthy Miklós kormányzó domborművét, olvasható a Szegederen. És ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője is beszédet mond.

A házigazda Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának közleménye szerint azért van szükség az emlékműre, mert az elmúlt kommunista évtizedek máig éreztetik hatásukat, és hazug módon kezelik a kormányzó emlékét.

Az esemény hírére reagált először a helyi Momentum, elítélve a kezdeményezést, de a párt az avatási beszédre készülő Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselőnek is üzent: „szegedi képviselő nem adhatja nevét Horthy Miklós ünnepléséhez. Arra kérjük, ön se tegye ezt!”.

Botka László szegedi polgármester a Facebookon csatlakozott a megemlékezés ellenzőihez. A politikus hangsúlyozza, hogy mivel kormányzati épületbe tervezik az avatást, azt nem tudja megakadályozni, de mint fogalmaz, a XXI. századi, sikeres, európai Szegednek nem példaképe egyetlen vérbe fojtott és bukással végződött, hazug, XX. századi diktatúra sem. Ezért Botka szintén kéri Mihálffyt, hogy ne tartsa meg beszédét. A polgármester szerint jogos indulatokat fog kelteni a Vitézi Rend összejövetele, amikor a szegedieket is a rezsiválság és az óriási áremelkedés fenyegeti.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató