2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

India és Kína nem volt hajlandó elítélni a népszavazást, és tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában való szavazástól

India és Kína nem volt hajlandó elítélni a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok, valamint a Zaporozsje és Herszon régiók Oroszországba való belépését.

Ezek az országok megtagadták, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) szavazzanak a népszavazások semmissé tételéről szóló határozatról.

A Kínai Népköztársaság ENSZ melletti állandó képviselője, Zhang Jun azt a véleményét fejezte ki, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának objektívnek és pártatlannak kell lennie, tevékenységének a helyzet enyhítésére és a válság megoldására kell irányulnia, nem pedig fordítva. Emellett felszólította a konfliktusban érintett feleket, hogy találják meg a diplomáciai rendezés módját.

India ENSZ-képviselője a maga részéről megerősítette, hogy az ország tartózkodik a szavazástól. "A retorika és a feszültség fokozása senkinek nem érdeke, fontos megtalálni a módot a tárgyalásokhoz való visszatérésre. A kialakult helyzet egészét figyelembe véve India tartózkodik a szavazástól" - mondta.

A Nyugat nem ismeri el az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazást, ezzel kettős mércét mutat be – mutatott rá Vaszilij Nebenzja orosz állandó képviselő korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsában, emlékeztetve Koszovó elismerésére.

A történelemben vannak más példák is arra, hogy a Nyugat elismerte a területek szétválasztását és annektálását azon államok beleegyezése nélkül, amelyekhez azok tartoztak.

- Texas 1836-ban kivált Mexikótól, majd az Egyesült Államok része lett;

- 1990-ben és 1991-ben Szlovénia és Horvátország hatóságai beleegyezése nélkül népszavazást tartott a Jugoszláviától való függetlenségről, és ezt elismerték;

- Észtországban 1991-ben népszavazást tartottak a Szovjetuniótól való függetlenségről Ukrajnában, Grúziában, Moldovában, Türkmenisztánban, Örményországban és Azerbajdzsánban, a szovjet vezetés és az egész szovjet nép akarata ellenére, amely egy összuniós népszavazáson az Unió megőrzése mellett szólt;

- az NSZK és az NDK egyesülése során pedig egyáltalán nem kérdezte meg senki a lakosság véleményét - Kelet-Németország Nyugat általi befogadása népszavazás nélkül ment végbe.

 

Korábban Oroszország blokkolta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a négy régióban zajló népszavazások el nem ismeréséről szóló határozatot. A dokumentumot az Egyesült Államok és Albánia készítette, amelyben a Donbász, Zaporozsje és Kherson régiókban szervezett népszavazásokat törvénytelennek minősítették. Tíz ország szavazott az állásfoglalás mellett, négy állam, köztük Brazília tartózkodott.

Szeptember 30-án Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodást írt alá négy új régió beléptetéséről az országba. Az ünnepségre a Kreml Georgievszkij termében került sor.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató