2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy régió visszacsatolásáról szóló határozatot

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy megszállt ukrajnai régió, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megye Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot – írja az MTI.

A testület a szerződések szövegének alapján megállapította, hogy azok már az aláírásuktól kezdve, vagyis szeptember 30-tól hatályosak, így a négy területet már Oroszország részének tekinti.

Az alkotmánybíróság szerint Oroszország garantálja az elcsatolt régiók minden népének az anyanyelv megőrzéséhez, valamint a nyelvtanulás és -fejlesztés feltételei megteremtéséhez való jogát, az orosz alkotmánnyal összhangban. A testület szerint az átmeneti időszak, amíg a négy elcsatolt régiót Oroszország gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerébe integrálják, 2026. január 1-jéig tart majd.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi közlés szerint beterjesztette az Állami Dumának – az alsóháznak – négy régió Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló alkotmányos törvénytervezeteket. A csatlakozási szerződéseket és a vonatkozó alkotmányos törvényeket az alsóház a tervek szerint hétfőn, a felsőház pedig kedden tárgyalja majd – de ez, az alkotmánybíróság döntéséhez hasonlóan inkább csak formalitás.

A nemzetközi hatalmak előre jelezték, hogy nem ismerik el az Ukrajnához tartozó területek „népszavazásokat” követő elcsatolását, az ENSZ szerint ez összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató