2022. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 410
USD : 392.68
Időjárás ikon

Mazsihisz: Horthy szegedi emléktáblájának felavatása elfogadhatatlan

A „Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása ellen” emelte fel a szavát a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben tudatta: elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős.

A program szerint az emléktábla avatásán beszédet kíván mondani Mihálffy Béla, a kormánykoalíció helyi parlamenti képviselője. A Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, hogy képviselőjük szembemegy az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével, ezért arra kéri az illetékeseket, akadályozzák meg a tábla felavatását.

A közleményben a szövetség felidézte, „alig telt el pár hét azóta, hogy Horthy Miklós szobrát dicstelen módon elhelyezték a magyar parlament épületében”.

„A Mazsihisznek sajnálatos módon most újra fel kell emelnie a hangját a társadalomban tapasztalható Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása ellen” – olvasható a szervezet hivatalos honlapján.

„A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan” 

A Mazsihisz-elnök szerint „a Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan”. Majd azzal folytatta, hogy „amennyiben a magyar zsidó közösséget képviselő Mazsihisz kérése nem találna meghallgatásra, úgy a zéró tolerancia elvének meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudjuk tekinteni, nem többnek. Bízunk benne, nem erről van szó, és az állami, kormányzati, valamint országgyűlési vezetők minden tőlük telhetőt megtesznek a Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása és több százezer mártír emlékének meggyalázása ellen”. 

Végül Heisler azzal a kéréssel fordult a kormánykoalíció minden képviselője felé, hogy „tartsa tiszteletben Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben, a Parlamentben elmondott szavait: »Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás«.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató