2022. december 10. - Judit
EUR : 414.94
USD : 393.01
Időjárás ikon

Ukrajna 16 szlovák önjáró tarackot kap egy Németország által társfinanszírozott ügyletben

Christine Lambrecht német védelmi miniszter vasárnap jelentette be az ügyletet, a finanszírozásba Dánia és Norvégia is beszállt.

Tizenhat szlovák gyártmányú, Zuzana típusú önjáró tarackot kap Ukrajna jövőre egy Németország, Dánia és Norvégia által társfinanszírozott ügylet keretében – jelentette be vasárnap Christine Lambrecht német védelmi miniszter. Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva az ukrajnai látogatásáról visszatérő miniszter elmondta, hogy az önjáró tarackokat Szlovákiában fogják gyártani. Lambrecht közölte, hogy a gyártókapacitás rendelkezésre áll Szlovákiában.

Ez mutatja, mennyire fontos újfent mérlegelni a partnerekkel az ilyen lehetőségeket, s aztán meg is valósítani ezeket”
– hangoztatta a német politikus.

A 155 milliméteres Zuzana típusú önjáró tarackok beszerzése 92 millió euróba (39 milliárd forint) kerül, amely összegen egyenlő mértékben osztozik a három társfinanszírozó ország.

Odesszában tett látogatása során Lambrecht arról biztosította a kijevi vezetést, hogy hamarosan leszállítják az első IRIS-T SLM légvédelmi rakétákat. Németország első körben négy ilyen – egyenként 140 millió euró értékű – rendszert ad át Ukrajnának, s további háromra is már el lettek különítve források.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató