2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Zelenszkij Moszkvának: Már vesztettetek

Videóüzenetet intézett az ukrán nép és az orosz katonai agresszorok felé Volodimir Zelenszkij szerda este.



Az ukrán elnök először beszámolt sajátjainak a háború alakulásáról és aktualitásáról. Elmondta, hogy egyeztetett fegyver- és lőszerellátás és anyagellátás, továbbá stratégiai kérdésekben, köztük az új orosz fegyverek elleni védekezés kérdéseiben a katonai vezetéssel, és készen állnak a harcok folytatására.

Bejelentette, hogy újabb településeket szabadítottak fel Herszon régióban: Novovoszkreszenszk, Novohrihorivka és Petropavlivka ismét ukrán fennhatóság alatt áll. Megemelte kalapját a légierő előtt, amely hat iráni gyártmányú drónt szedett le egy nap alatt, miközben azok ukrán városokat próbáltak támadni.

Aztán beszólt a saját haderejükre olyan büszke oroszoknak, hogy iráni Shahed rakétákkal próbálkoznak, de hiába, mert akármilyen löveget rántanak is elő, úgysem fog segíteni.

„Már így is vesztettetek. Vesztettetek, mert még most, a háború 224. napján is meg kell magyaráznotok a társadalmatoknak, hogy miért van szükség a gyilkolásra, a hamis mozgósításra, és népetek jövőjének eltiprására.”


Amikor az emberek tudják, hogy igazuk van, és a saját földjükön vannak, folytatta Zelenszkij, akkor nincs szükségük fanatikus előadásokra „alternatív történelemről” és aktuálpolitikai fejmosásra, tanári találkozókon, vagy a betakarítás előtt.

„Az ukránok tudják, hogy miért harcolnak. És egyre több orosz állampolgár ismeri fel, hogy azért kell meghalniuk, mert egyetlen ember nem hajlandó befejezni a háborút. Nyilvánvaló, hogy ki fog győzni.”
Az elnök ezután arról beszélt, hogy a visszafoglalt donyecki Lyman, Szvjatohirszk és Jarova településein egyre inkább visszatér a normalitás a mindennapokba: újraindították a nyugdíjak kifizetését, élelmiszercsomagokat és humanitárius segélyt is biztosítanak. Az ukrán zászló visszatérése azt jelenti, tette hozzá, hogy a biztonságos társadalmi élet ismét lehetséges Donbasz és korábban ideiglenesen Oroszország által megszállt többi területen is.

Bejelentette, hogy megkezdik Ukrajna csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez; hogy - Spanyolországgal és Portugáliával - együtt pályázatot nyújtanak be a 2030-as FIFA világbajnokság megrendezésére, és pozitív tárgyalásokon van túl Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is.

Zelenszkij elismerte, hogy kemény hónapokra számít: „A kormányzat minden szintjén forgatókönyveket dolgozunk ki az emberek védelmére. Őszintén mondjuk: a tél nehéz lesz. De átvészeljük: felhalmozunk gázt, szenet és minden mást, ami szükséges. Azon dolgozunk, hogy készen álljunk.”

Az invázióhoz kapcsolódó hír, hogy Zaporizzsja városában éjszaka lövések több lakóházat megrongáltak, volt amelyik szinte meg is semmisült vagy kiégett, több épület még hajnalban is lángolt, sokan megsérültek a támadásban - közölte csütörtökön kora reggel Olekszandr Sztaruh regionális kormányzó.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató