2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Lótrágyával tüzelnének a németek jobb híján

Berlinben az energiaválság fokozza az emberek nyugtalanságát, sokan a második világháború időszakában jelentkező problémák visszatérésétől tartanak.

Franciaországban csaknem megduplázódott a tűzifa ára, tonnánként 600 euróba kerül, és pánikszerűen vásárolják, Magyarország betiltotta a tűzifa exportját, Románia pedig hat hónapra korlátozta az árát. Mindeközben a fatüzelésű kályhák szállítása hónapokig elhúzódhat, Svédországban pedig négyszeresére nőtt a cserépkályhákat érintő megrendelések száma, az ügyfeleknek már jövő márciusig kell várniuk a kiszállításra, Németországban pedig már minden elképzelhető anyaggal fűtenének – számol be az Index.

Az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázs a régió kritikus helyzetének legújabb jele, miközben Oroszország csökkenti az ellátást az ukrajnai háború miatti patthelyzetben. A pénteki, prágai csúcstalálkozón  az Európai Unió vezetőinek nem sikerült megállapodniuk a gáz árplafonjáról, mivel attól tartanak, minden ilyen lépés veszélyeztetheti a kontinens ellátását. Az európai háztartások fűtésének

70 százaléka földgázból és elektromos áramból származik,

és az oroszországi szállítások drasztikus csökkentésével a fa – amelyet már mintegy 40 millióan használnak fűtésre – keresett árucikké vált.

A hiány miatti aggodalmak mellett az energiaválság fokozza a megélhetési költségek megugrását, szeptemberben először alakult ki két számjegyű infláció az euróövezetben. A nehéz helyzetbe kerülő európai háztartások takarékoskodásra kényszerülnek, sokan a gázzal való fűtés helyett alternatív megoldásokat keresnek.

A tapasztalatlanság Németországban is szembetűnő, ahol a helyi kéményseprők szövetsége új és régi kályhák beüzemelésére vonatkozó kérelmek özönével találta szembe magát, a vásárlók pedig

lótrágya és más szokatlan tüzelőanyag elégetésével kapcsolatban tesznek fel kérdéseket.

Berlinben az energiaválság fokozza az emberek nyugtalanságát, sokan a második világháború időszakában jelentkező problémák visszatérésétől tartanak. Ez realitássá vált. Akkor kevés volt az üzemanyag, a lakosok pedig a Tiergarten park szinte minden fáját kivágták fűtés céljából.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató