2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Minden eddiginél több brit vallja magát homoszexuálisnak, leszbikusnak vagy biszexuálisnak

Egyre többen vallják magukat leszbikusnak, homoszexuálisnak vagy biszexuálisnak az Egyesült Királyságban. Az arányuk különösen magas a Z generáció tagjai közt - derül ki a Stonewall brit LMBTQ szervezet és a brit Ipsos közös kutatásából, a Rainbow Reportból.

A teljes brit társadalom 5 százaléka határozza meg magát biszexuálisként, 3 százaléka homoszexuálisként, 1 százaléka leszbikusként, 2 százaléka pedig aszexuálisként.

Nagy eltérés mutatkozik azonban életkor szerint: minél fiatalabbak, annál kevesebben vallják magukat heteroszexuálisnak.

A Z generációs fiataloknak (akik 1996 után születtek) csupán 71 százaléka mondja magáról, hogy heteroszexuális, és 14 százalékuk azt, hogy bi- vagy pánszexuális, míg a baby boomereknél (az 1946-1964 között születettek) ez 91 és 2 százalék. Érdekes adat, hogy többen, 5 százalékuk vallja magát aszexuálisnak, míg leszbikusnak 3, homoszexuálisnak pedig 2 százalékuk.

Amikor a Z generációhoz tartozó fiatalokat konkrétan arról kérdezték, kikhez vonzódnak, mindössze 53 százalékuk válaszolta azt, hogy kizárólag az ellenkező nem érdekli, 42 százalék vonzalmai pedig queerként írható le. 

A jelentés nem talált jelentős különbséget a szexuális irányultságot illetően etnikai hovatartozás, társadalmi osztály és iskolai végzettség szerint. A megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy van leszbikus vagy homoszexuális családtagja és/vagy közeli barátja, és 22 százaléknak biszexuális családtagja és/vagy közeli barátja. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató