2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Reuters: az USA rekordmennyiségű gázt szállított az EU-ba, de tízszer drágábban, mint Oroszország

Az Egyesült Államok szeptemberben növelte az Európába irányuló cseppfolyósított földgázszállításait – jelentette a Reuters a héten a Refinitiv Eikon nyomon követési adataira hivatkozva. Az export azonban 2022 első nyolc hónapjában összességében az átlag alatt volt az egyik nagy LNG-terminál leállása miatt.

Az amerikai LNG-termelés elmarad a teljes kapacitástól, amióta egy júniusi tűzvész miatt leállt a freeporti terminál, amely az Egyesült Államok második legnagyobb cseppfolyósító létesítménye, és az incidens előtt az amerikai LNG-export ötödét adta.

Eközben az LNG iránti kereslet és az árak emelkednek, mivel az energiahiányos európai vásárlók az orosz gáz alternatíváit keresik.

Most először fordult elő, hogy Európa megelőzte Ázsiát az amerikai cseppfolyósított földgáz legnagyobb célországaként. Szeptemberben 87db, 6,3 millió tonnás szállítmány indult Európába, ami a tartályhajók nyomon követési adatai szerint némileg meghaladta az augusztusi 6,25 millió tonnás mennyiséget. Ezzel az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgázexport szeptemberben közel 70%-ra emelkedett az augusztusi 56%-hoz és a júliusi 63%-hoz képest.

Az amerikai Energiainformációs Hivatal korábbi jelentései szerint az ország 2022 első négy hónapjában az összes cseppfolyósított földgáz közel háromnegyedét Európába küldte. A növekedés azt jelenti, hogy az USA most már az unió cseppfolyósított földgázimportjának közel felét adja, ami a 2021-ben tapasztalt aránynak körülbelül kétszerese.

Szakértők szerint azonban annak ellenére, hogy az amerikai LNG-export segített az európai gáztárolók idő előtti feltöltésében, a számla tízszer magasabb volt, mint a tárolók téli feltöltésének valaha mért legnagyobb átlagköltsége.

A szuperhűtött üzemanyagnak az EU-ba irányuló megnövekedett szállítmányai miatt a múlt hónapban kevesebb rakományt kellett Ázsiába, Latin-Amerikába és a Karib-térségbe szállítani.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató