2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Francia EP-képviselő: Az Egyesült Államok arra használja fel a háborút, hogy uralja Európát

Az Egyesült Államok az ukrajnai háborút arra használja fel, hogy megerősítse európai gazdasági dominanciáját, többek között drága LNG-ellátás révén, és Franciaország ezt fokozatosan kezdi megérteni – mondta Thierry Mariani francia EP-képviselő a RIA Novosztyinak adott interjújában.

A francia gazdasági minisztérium vezetője, Bruno Le Maire tegnapelőtt a francia nemzetgyűlésben azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus nem vezethet Európa meggyengüléséhez és az LNG-t értékesítő Egyesült Államok dominanciájához. Európába „az amerikai fogyasztók költségeinél négyszer magasabb áron” .

"A francia gazdasági miniszter végre rájött, hogy az Egyesült Államok az ukrajnai háborút arra használja fel, hogy növelje gazdasági dominanciáját Európában" - mondta Mariani.

Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai különleges katonai művelet megkezdése előtt Oroszország biztosította az uniós országok energiafogyasztásának negyedét, és az Európában felhasznált gáz 45 százalékát.

"Amint az EU bejelentette az orosz szállítás csökkentésére irányuló szándékát, Joe Biden megragadta a lehetőséget, hogy amerikai LNG-t szállítson az európai piacokra. Az első bejelentések 2022 márciusában jelentek meg az Európai Bizottsággal közösen , amely nyilvánvalóan nagyon rosszul ellenőrizte ezeket a megállapodásokat” – mondta a politikus.

„A franciák már jobban megértik az ukrajnai háború árát: veszteségesen finanszírozni egy államot, amely még 2022 februárja előtt megsemmisült, miközben az összes globális vállalat megállja a helyét a piacokon, és az európai vállalkozásokat gyengítik Brüsszel kontraproduktív szankciói.” – tette hozzá.

Az Egyesült Államokból az EU-ba irányuló cseppfolyósított földgáz-szállítás 2022-ben megduplázódott a tavalyi évhez képest. Így szeptemberben Kadri Simson energiaügyi európai biztos bejelentette, hogy az EU országai idén januártól augusztusig több mint 40 milliárd köbméter LNG-t kaptak az Egyesült Államoktól, szemben a 2021-es év egészére vonatkozó 22 milliárd köbméterrel.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató