2022. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 408.78
USD : 388.17
Időjárás ikon

Németország a legmodernebb légvédelmi rendszerét küldte Ukrajnának

Németország kedden leszállította Ukrajnának az elsőt a beígért négy Iris-T SLM típusú légvédelmi rendszerből. A Spiegel szerint a lengyel-ukrán határon adták át az ukránoknak a legmodernebb német légvédelmi fegyvert, amit az überlingeni Diehl Defence gyártott.

A német kormány közlése szerint az Iris-T-t elsősorban civil lakosság védelmére használják az orosz hadsereg rakétatámadásai ellen. Olaf Scholz kancellár szerint a fegyverek alkalmasak a nagyvárosok védelmére. A légvédelmi rendszerek leszállítására a német kancellár még június elején tett ígéretet. Eredetileg novemberben tervezték az átadást, de valószínűleg a hétfői támadások hatására felgyorsították a folyamatot.

Hétfő reggel Kijevet és több másik ukrán várost lőttek az oroszok a Krím-félszigetnél levő kercsi híd felrobbantására adott válaszul. A kedd reggeli összesítés szerint a támadásokban 19 ember halt meg.

Az Iris-T SLM légvédelmi rendszer három járműből áll:

egy katonai teherautón elhelyezett kilövőállás, amin nyolc rakéta fér el,
egy radarjármű
és egy parancsnoki jármű.

A légvédelmi rakéták akár 20 kilométeres magasságban és 40 kilométeres távolságban is képesek célpontokat találni. Hatótávolságuk így lényegesen nagyobb, mint a vállról indítható légvédelmi rakétáké, például a szintén Németország által Ukrajnának szállított Stinger légvédelmi rakétáké.

Kedden a Fehér Ház is közölte, hogy felgyorsítják a két NASAMS norvég-amerikai légvédelmi rakétarendszer leszállítását, amik szintén hozzájárulhatnak az orosz rakéták elleni védekezéshez. John Kirby, a Biztonsági Tanács szóvivője azt mondta, hogy a nagyon közeli jövőben szállítják a légvédelmi fegyvereket. Hasonló rendszerekkel védik egyébként Washington légterét is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató