2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Mihajlovics szerb miniszterelnök-helyettes a globális energiaháború részének nevezte a Barátság köolajvezeték szivárgását

Zorana Mihajlović szerb miniszterelnök-helyettes, bánya- és energiaügyi miniszter szerint a Barátság kőolajvezeték szivárgása és az orosz energiaellátás körüli egyéb problémák egy energiaháború részének tűnnek.



"Amit mindannyiunknak tudniuk kell, az az, hogy egy világméretű energiaháború zajlik. Ez még mindig nem egy világháború, ahogy mi elképzeljük, nukleáris fegyverek nélkül, de ez egy energetikai világháború" - mondta.

A miniszterelnök-helyettes szerint a Druzsba kőolajvezeték lengyelországi szakaszán történt "baleset" az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2-nél történt incidens folytatása volt, ahol a négy vezetékből három meghibásodott szabotázs miatt.

A lengyel Pern üzemeltető ma reggel jelentette, hogy a Barátság kőolajvezeték két, Németországba tartó vezetékének egyik szakasza nyomásmentes. A baleset okát egyelőre nem közölték, de a lengyel kormány szerint nincs ok szabotázsról beszélni. A németországi Brandenburg tartomány hatóságai a maguk részéről közölték, hogy nyomáscsökkenést észleltek a vezetékben.

A Barátság kőolajvezeték a világ leghosszabb, mintegy négyezer kilométeres vezeték. A Szamara régióból indul, áthalad Brjanszkon, majd két szakaszra ágazik: az északi, amely Fehéroroszországon, Lengyelországon és Németországon halad át, és a déli, amely Ukrajnán, a Cseh Köztársaságon, Szlovákián és Magyarországon halad át.

A múlt héten vált ismertté, hogy a szerb hatóságok fontolgatják a magyarországi vezetékhez való csatlakozást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató