2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Káosz Angliában: Liz Truss 38 nap után kirúgta pénzügyminiszterét

Felmentette tisztségéből Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert pénteken Liz Truss brit miniszterelnök. Mindössze 38 napja nevezték ki, ezzel ő lett a második legrövidebb ideig hivatalban lévő pénzügyminiszter.



Kwarteng bukását a szeptemberben bejelentett adócsökkentési program okozta, aminek hatására a font árfolyama összeomlott. Egy időre rekordmélységekbe, egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe gyengült a dollárral szemben, a közép- és hosszú futamidejű brit állampapírok hozama a 2008-as globális pénzügyi válság óta először 4 százalék fölé emelkedett.

Truss és Kwarteng évek óta közeli barátok, sokáig azzal indokolták a gazdasági zavarokat, hogy azokat a globális nyugtalanság okozza, amit az orosz-ukrán háború és a koronavírus-járvány hatása csak tovább erősít.

Jeremy Hunt volt külügyminisztert nevezte ki Kwarteng helyére Truss. Hunt a kettővel ezelőtti, Theresa May vezette konzervatív párti brit kormányban töltötte be a külügyminiszteri tisztséget, May elődje, David Cameron kormányában pedig az egészségügyi, majd a kulturális tárca élén állt.

Hunt az előző kormányfő, Boris Johnson távozása utáni vezetőválasztási versengésben Liz Truss első számú riválisa, Rishi Sunak volt pénzügyminiszter egyik legfőbb támogatója volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató