2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Blinken: az Egyesült Államoknak kell a globális szabályokat meghoznia

Az Egyesült Államoknak kell lennie annak a nemzetnek, amely globális szabályokat állít fel, hogy biztosítsa az amerikai érdekek és értékek támogatását – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy sajtótájékoztatón.



A kaliforniai Stanford Egyetemen hétfőn a sajtónak nyilatkozva a vezető amerikai diplomata kifejtette, hogy a technológia a politikai hatalom kulcsa, amely hatással van a gazdaságra és a hadseregre.

Az amerikaiaknak “ott kell lenniük az asztalnál, akik segítenek kialakítani a szabályokat, a normákat és a szabványokat, amelyek alapján a technológiát használják” – mondta.

“HA MI NEM VAGYUNK OTT, HA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK NINCS OTT, AKKOR VALAKI MÁS LESZ OTT, ÉS EZEKET A SZABÁLYOKAT OLYAN MÓDON FOGJÁK ALAKÍTANI, AMELY NEM TÜKRÖZI AZ ÉRTÉKEINKET ÉS NEM TÜKRÖZI AZ ÉRDEKEINKET” – MAGYARÁZTA BLINKEN.

A másik lehetőség az, hogy senki sem határozza meg a szabályokat, és “káosz lesz, mielőtt egy olyan világot kapnánk, amely valóban úgy szerveződik, hogy megpróbálja kihasználni mindazt a fejlődést, amit elértünk”.

Joe Biden amerikai elnök kormánya többször is azzal érvelt, hogy az alapvető amerikai érdekek megkövetelik, hogy az általa “szabályokon alapuló rendnek” nevezett rendszert vezessen be és védje meg a világban.

Washington kritikusai, mint például Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint ez a kifejezés az amerikai hegemóniát írja le, amelynek keretében Washington tetszése szerint hozhat vagy szeghet meg bármilyen szabályt.

Az orosz vezető számos alkalommal foglalkozott az USA-központú renddel, többek között egy szeptember végi beszédében, miután négy volt ukrán régióval aláírta a szerződéseket, amelyek megnyitották az utat az Oroszországhoz való integrációjuk felé.

Putyin szerint Washington azért védi “neokolonialista” pozícióját, mert ez lehetővé teszi az USA számára, hogy “hegemón bérleti díjat” szedjen be az egész világtól, hogy kifossza azt “a dollár és a technológia uralmának” köszönhetően.

Az amerikai kormány arra törekszik, hogy aláásson minden alternatív hatalmi központot, legyenek azok szuverén nemzetek, mint Oroszország és Kína, vagy nemzetközi szervezetek, mint az ENSZ – tette hozzá Putyin. Megjósolta, hogy az amerikai hegemónia bukása elkerülhetetlenül bekövetkezik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató