2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Meloni üzent Berlusconinak: oroszbarát állásponttal senki nem lehet kormánytag

Giorgia Meloni, Olaszország leendő miniszterelnöke szerdán figyelmeztette Silvio Berlusconit, hogy Putyinnal való barátságát és azt, hogy újra felvették a kapcsolatot, nem nézné jó szemmel az alakulófélben lévő kormányában – írja az Euronews.



Nem kis botrányt okozott az a hétfőn kiszivárgott felvétel, amin a nemrég szenátorrá választott Berlusconi arról beszél, hogy „újraélesztette” kapcsolatát az orosz elnökkel és ajándékot küldözgetnek egymásnak. „Húsz üveg vodkát és egy nagyon kedves levelet küldött a születésnapomra. Én húsz üveg Lambruscóval és egy hasonlóan kedves levéllel válaszoltam” – mondta a volt miniszterelnök a kiszivárgott felvételen. Berlusconi pártja szerint azonban ez nem most, hanem évekkel ezelőtt történt.

„Olaszország emelt fővel része Európának és a (NATO) atlanti szövetségnek. Aki nem ért egyet ezzel az alappillérrel, az nem lehet a kormány tagja, még ha ez a kormány megalakulását is veszélyezteti”
- reagált a leendő miniszterelnök, Giorgia Meloni Berlusconi kijelentéseire.

Berlusconi pártja is tagja annak az olasz jobboldali koalíciónak, amelyik megnyerte a szeptember végén tartott választást. A legtöbb szavazatot kapó pártot vezető Giorgia Meloni szerint Berlusconi azt kockáztatja, hogy elveszíti befolyását egy esetleges új kormányban.

„Velünk a kormányban Olaszország soha nem lesz a Nyugat gyenge láncszeme”

– hangsúlyozta Meloni.

 A szeptember 25-i előrehozott választásokat a jobboldali koalíció nyerte, melyen belül Meloni pártja 26 százalékot, a Matteo Salvini vezette Liga 8,8 százalékot, a Berlusconi-féle Forza Italia pedig 8,1 százalékot kapott.

A Berlusconi hangfelvételről ebben a cikkünkben írtunk.

"Zelenszkij? Nem mondom el, amit gondolok"

- a LaPresse új hangfelvételt tett közzé Berlusconi pártja képviselőivel tartott találkozójáról, amelyben Zelenszkijről és az ukrajnai háború okairól beszél...

Silvio Berlusconi a következőket mondta a lap szerint:

Tudja, mit tett Oroszország? De arra is kérem, hogy hallgasson erről, ez azonban nagyon kockázatos. Megígéred? A dolog a következőképpen zajlott: 2014-ben a fehéroroszországi Minszkben Ukrajna és a két újonnan létrejött donbásszi köztársaság megállapodást írt alá, amely szerint egyikük sem támadja meg a másikat. Ukrajna egy évvel később a pokolba dobja ezt a megállapodást, és támadni kezdte a két köztársaság határát. A két köztársaság katonai veszteségeket szenvedett, a jelentések szerint 5000 és 7000 közötti a halottak száma. Zelenszkij jött, és megháromszorozta a köztársaságok elleni támadásokat. Kétségbeesésében a két köztársaság küldöttséget küldött Moszkvába, és végül sikerült Putyinnal beszélniük.

Azt mondták: "Vlagyimir, nem tudjuk, mit tegyünk, védj meg minket! Ellenez minden kezdeményezést, ellenáll, erős nyomás nehezedik rá egész Oroszországból. És akkor úgy döntött, hogy kitalál egy különleges hadműveletet: csapatoknak be kellett volna vonulniuk Ukrajnába, egy hét alatt eljutni Kijevbe, megbuktatni a jelenlegi kormányt, Zelenszkijt stb. és beiktatni egy olyan kormányt, amelyet már az ukrán nép józan ésszel választott, és egy újabb hét múlva visszatérni. Belépett Ukrajnába, és az ukránok váratlan és kiszámíthatatlan ellenállásával szembesült, akik a harmadik naptól kezdve pénzt és fegyvereket kaptak a Nyugattól. A háború pedig kéthetes hadművelet helyett több mint kétszáz éves háborúvá vált. Ez tehát az ukrajnai háború helyzete.

Az Ukrajnában folyó háború az ukrán katonák és állampolgárok lemészárlása. Ha ő [Zelenszkij] azt mondta volna: "Nem támadok tovább", akkor vége lenne. Ezért, hacsak nem történik erőteljes beavatkozás, ez a háború nem fog véget érni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató