2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Boris Johnson bejelentkezett: „Jövök haza, Dudders. Megcsináljuk. Készen állok!"

Szombat reggel Londonba érkezett Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök, aki a pletykák szerint Liz Truss bukása után megpróbálhat visszatérni a hatalomba. Johnsont egy Dominikai Köztársaságból induló járaton fotózták le éjjel, a BBC szerint többen szelfiztek is volna vele, de a biztonsági őrök nem engedték.

Mostanáig csak Penny Mordaunt korábbi védelmi miniszter, parlamenti frakcióvezető jelentette be hivatalosan, hogy elindulna a miniszterelnökségért.

A jelöltséghez száz tory képviselő ajánlását kell összegyűjteni hétfőig. Mordaunt 21-nél tart, de a hírek szerint Rishi Sunak volt pénzügyminiszter már teljesítette is a feladatot.

Johnsonnak eddig 44 támogatója van, írja a BBC. Közéjük tartozik James Duddridge kereskedelmi miniszter, aki felolvasta az újságíróknak Johnson egyik sms-ét. Ebben azt írta:

„Jövök haza, Dudders. Megcsináljuk. Készen állok.”

A hírek szerint Johnson több képviselővel felvette már a kapcsolatot, és fegyelmezettebb kormányzást ígért azok után, hogy amíg hivatalban volt, lebukott illegális karanténbulijaival.

Ha végül csak egy jelölt fog indulni, értelemszerűen ő lesz a miniszterelnök, ha viszont több,, akkor a két legtöbb ajánlást gyűjtő politikus közül fog választani a Konzervatív Párt tagsága. Jövő péntekig pontot is tennének az ügy végére.

Liz Trusst Johnson lemondása után választották miniszterelnöknek, de 45 napig tartó kormányzása hamar káoszba fulladt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató