2022. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 410
USD : 392.68
Időjárás ikon

Több tízezren tüntettek Németországban a kormány ellen

A demonstrációk kezdeményezői célzott támogatást követeltek az alacsony jövedelműek számára, újraelosztást a gazdagokra kiszabott magasabb adók révén.

Több támogatást és szolidaritást követeltek a kormánytól az energiaválság miatt tüntetők több német városban szombaton. A szervezők – egy baloldali szakszervezeti szövetség, környezetvédő és szociális szervezetek – szerint a szombat délutáni megmozdulásokon összesen 24 ezer ember vett részt Berlinben, Düsseldorfban, Drezdában, Frankfurtban, Hannoverben és Stuttgartban. A rendőrség alacsonyabbra becsülte a résztvevők létszámát. A demonstrációk kezdeményezői célzott támogatást követeltek az alacsony jövedelműek számára, újraelosztást a gazdagokra kiszabott magasabb adók révén, valamint a fenntartható energiaforrásokra történő következetesebb áttérést.

Berlinben a rendőrség szerint nyugodt volt a helyzet, a résztvevők száma az első becslések szerint délután 1800 alatt maradt, holott a szakszervezeti szövetség hatezer résztvevőről beszélt. A menetben a kormányzó balközép Német Szociáldemokrata Párttól (SPD) balra álló Die Linke (Baloldal) számos politikusa vonult fel. Drezdában a szakszervezet szerint kétezren vettek részt a megmozduláson. Sylvia Bühler, a szolgáltató ágazatok dolgozóit képviselő Verdi (ver.di) szakszervezet szövetségi vezetésének tagja a nagygyűlésen kijelentette, hogy nagyon aggódnak azokért az emberekért, akik nem tudják tovább fizetni a szörnyűségesen emelkedő élelmiszer- és energiaárakat.

Sebastian Wegner, a Volkssolidarität szociális szervezet szövetségi végrehajtó igazgatója védőernyőt szorgalmazott a létfontosságú szolgáltatások biztosítása és a szociális intézmények védelme érdekében. A német kormány pénteken 200 milliárd eurós csomagot hagyott jóvá a cégeknek és a háztartásoknak a szárnyaló energiaárakkal szembeni védelmére. Németországban a magas energiaárak miatt szeptemberben 10,9 százalékos volt az infláció.

(MTI)


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató