2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Tovább nőhet az áram ára Németországban

A Verivox összehasonlító portál tanulmánya szerint a következő évben országosan átlagosan 20,4 százalékkal emelkedhetnek Németországban a rendszerhasználati díjak. A fogyasztók terhei régiónként nagyon eltérők lesznek. A legnagyobb, 52 százalékos emelés Mecklenburg–Elő-Pomerániában várható – ami 208 eurós felárat jelent a villanyszámlán. Brandenburgban 48 százalékkal (plusz 182 euróval), Berlinben 30 százalékkal (plusz 79 euróval) emelkedhetnek a rendszerhasználati díjak.



A számítások szerint egy háromtagú család évente 2153 eurót fizet 4000 kilowattóra villamos energiáért. Az emelkedő rendszerhasználati díjakkal a költségek a következő évben átlagosan 2227 euróra nőhetnek.

De nem csak a rezsiárak miatt kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk a németeknek: a termelői árak továbbra is rekordütemben emelkednek. Szeptemberben – akárcsak augusztusban – átlagosan 45,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. „Így 2022 augusztusában és szeptemberében a legmagasabb termelőiár-növekedést mértük a felmérés 1949-es kezdete óta” – közölte a Szövetségi Statisztikai Hivatal.

Az árak megugrásáért elsősorban a rendkívül magas energiaárak felelnek. Az iparnak szeptemberben több mint három és félszer annyit kellett fizetnie a földgázért, mint az előző év azonos hónapjában. Emellett – részben a rendkívül drága energia miatt – a köztes termékek (+16,8 százalék), valamint a tartós és a nem tartós fogyasztási cikkek (+10,9 százalék és +18,3 százalék) ára is jelentősen emelkedett.

Szeptemberben az élelmiszerek majdnem negyedével drágábbak voltak, mint a múlt év azonos hónapjában. Különösen a vaj (+72,2 százalék), a sertéshús (+46,3 százalék), a sajt és túró (+39,7 százalék), valamint a tej (+37,5 százalék) ára emelkedett. A kávé 32 százalékkal drágult.
 
A vásárlóknak nemcsak amiatt kell aggódniuk, hogy sokkal drágábban jutnak hozzá az alapvető árucikkekhez, hanem amiatt is, mert egyre több áruház és bolt dönt úgy, hogy korlátozza a nyitvatartást, mert képtelenek kifizetni a rezsiköltségeket. 

Az Aldi Nord diszkontáruházlánc a napokban jelentette be, hogy a tervek szerint hamarosan számos üzlet nyitvatartási idejét lerövidíti az energiatakarékosság érdekében. Az érintett üzletek idén télen egy vagy két órával hamarabb fognak bezárni, mint eddig. Ez elsősorban azoknak okoz majd komoly problémát, akik késő délutánig dolgoznak.

A bizonytalan gazdasági helyzet és a megemelkedett kiadások miatt a fogyasztási hajlandóság is mélypontra zuhant, ez derül ki a Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE) egyik felméréséből. 

Mindez természetesen jelzi a fogyasztók tervezett potenciális kiadásait is az elkövetkező hetekre és hónapokra. A HDE előrejelzése szerint rendkívül nehéz hetekre számíthatnak a kiskereskedők, különösen az adventi időszakban, amikor – ellentétben az eddigi évekkel – jóval kevesebb ember engedheti meg magának a karácsonyi költekezést.

(V4NA)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató