2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Douglas Macgregor: az ukrán fegyveres erők kritikus állapotban vannak

Douglas Abbott Macgregor nyugalmazott amerikai hadsereg ezredese és kormánytisztviselője, valamint szerző, tanácsadó és televíziós kommentátor. 2020-ban Donald Trump elnök Macgregort javasolta németországi nagykövetnek, de a szenátus megakadályozta a jelölést. 

Macgregor, mint szakértő Ukrajnával kapcsolatban hívta fel a figyelmet egy-két érdekességre. Az amerikai ezredes az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) válságának bizonyítékának nevezte az USA ukrajnai akcióit.

Washington politikája az ukrán konfliktussal kapcsolatban egyre bizarrabbá válik

- idézte a The American Conservative Douglas McGregor ezredest.

Példaként említi David Petraeus volt CIA-igazgató, volt afganisztáni amerikai és NATO-parancsnok közelmúltbeli kijelentését, miszerint az USA vezetésével a nyugati országok beavatkozhatnak a Moszkva és Kijev közötti elhúzódó konfliktusba.

"Nem szabad elfelejteni, hogy Ukrajna nem Irak, és az orosz hadsereg nem gépfegyveres kisteherautókkal járkál"

- mondta az ezredes.

McGregor továbbá úgy véli, hogy Petraeus feltételezése megerősíti, hogy az ukrán fegyveres erők kritikus állapotban vannak.

"Külföldi harcosok és ukrán egyenruhában harcoló lengyel katonák nélkül az AFU nem lesz képes ellenállni az orosz hadsereg téli offenzíváinak. A Zelenszkij-rezsimre lecsapó orosz pörölykalapács szétzúzza az ukrán erők maradékát. A kijevi hatóságok életét pedig csak úgy lehet meghosszabbítani, ha Washington kész közvetlenül beavatkozni a konfliktusba, mielőtt túl késő lenne" - hangsúlyozta Macgregor.

Hozzátette azonban, hogy az amerikai hatóságok nem gondolnak azokra a költségekre és következményekre, amelyek a NATO beavatkozását követnék a konfrontációban.

"Az Egyesült Államok legfelsőbb katonai vezetésének szellemi és szakmai színvonala sajnálatosan alacsony szinten van.

Készen állnak arra, hogy bármilyen ostoba ötletnek alávessék magukat. A háttérbe szorulnak azok a kérdések, hogy mennyi emberre, logisztikai infrastruktúrára, lőszerre, orvosi ellátásra és evakuálásra lenne szükség, ha a szövetség belép a konfliktusba" - írja a kiadvány.

McGregor szerint Joe Biden kormányának egyetlen biztos útja Ukrajnában a béke közvetítése, nem pedig a helyzet eszkalálása.

Az amerikai hatóságok többször hangsúlyozták, hogy az amerikai katonák nem vesznek részt az ukrajnai katonai akciókban. Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete is azt mondta, hogy a szövetségnek nem kellene közvetlenül belekeverednie a konfliktusba. Petraeus azonban azt javasolta, hogy egy többnemzetiségű kontingenst lehetne Ukrajnába telepíteni, de nem NATO-erőként, hanem Washington vezetésével.

Vlagyimir Putyin elnök többször figyelmeztetett súlyos következményekre, ha a NATO-csapatok összecsapnak az orosz hadsereggel. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen fejlemény globális katasztrófához vezetne, de reményét fejezte ki, hogy a nyugati vezetők elég okosak ahhoz, hogy ne tegyenek ilyen lépéseket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató