2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az ukránok máris kiakadtak Sunakra, mert csökkenti a katonai költségvetést

Politico: Ukrajnát felháborította Sunak brit miniszterelnök katonai költségvetés csökkentésére vonatkozó terve.



Ukrajna elégedetlen az új brit miniszterelnök, Rishi Sunak a katonai költségvetés csökkentésére vonatkozó tervével - írja a Politico.

"Sunak gyakorlatilag semmit sem mondott Európa megvédéséről, kivéve, hogy a nemzetvédelmi költségvetést csökkenteni fogják (Liz Truss hosszú távú terveihez képest. - A szerk. megjegyzése)" - idézte a kiadvány az ukrán kormány egyik forrását.

A lap megjegyzi, hogy a nemzethez intézett első beszédében Sunak megígérte, hogy a "gazdasági stabilitást" helyezi az új kormány napirendjének élére, és figyelmeztetett a kiadásokkal kapcsolatos "nehéz döntésekre".

A szerzők szerint Sunak, aki megpróbálta megnyugtatni Kijevet - amely még mindig a távozó szövetségesét, Boris Johnsont siratja - azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktusnak véget kell vetni.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet folytat Ukrajna denácifikálására és demilitarizálására. Ennek fényében az USA és NATO-szövetségesei továbbra is több tízmilliárd dollár értékű fegyverekkel pumpálják a kijevi rezsimet. Moszkva a maga részéről többször kijelentette, hogy a nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, és hogy a fegyverszállítás az orosz hadsereg legitim célpontjává válik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató