2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Több tízezren tüntettek Prágában: a kormány lemondását és az orosz gázszállítást követelték

Több ezren tüntettek a cseh fővárosban, Prágában, az ország kormányának lemondását és tárgyalásokat követelve Oroszországgal a gázszállításokról - jelentette a Prague Morning című napilap.



A beszámolók szerint a prágai főtéren tartott munkaszüneti napon tartott tüntetést szélsőjobboldali politikai mozgalmak, radikális csoportok és a Kommunista Párt szervezték. A kiadvány a rendőrségre hivatkozva arról számol be, hogy több tízezer ember jelent meg a tüntetésen.



"Több ezer cseh tüntetett pénteken Prágában, követelve a jobbközép kormány lemondását, hogy lehetővé váljanak az előrehozott választások, és tárgyalásokat követelve Oroszországgal a tél előtti gázszállításokról" - írta a lap.



A tüntetők a jelentések szerint cseh zászlókat lengettek, "Mondjon le! Mondjon le!" jelszavakat skandáltak, és a NATO-ból és az Európai Unióból való kilépést követelő plakátokat vittek magukkal.



A kiadvány szerint emellett egy másik cseh nagyvárosban, Brünnben is tartottak egy kisebb gyűlést.

A Nyugat Ukrajna miatt szigorította az Oroszországgal szembeni szankciókat, ami Európában és az Egyesült Államokban a villamos energia, az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedéséhez vezetett. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban kijelentette, hogy az olcsó és megbízható orosz energiaforrások versenyelőnyt jelentettek Európa számára, és az ezekből való részleges kivonulás már most is negatív hatással van a gazdaságra és a lakosságra. Az Egyesült Államok pedig azzal, hogy az EU-t az orosz energia és más erőforrások teljes elhagyására ösztönzi, Európa dezindusztrializációjához vezet - mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató