2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij: nem félünk a sötéttől, a népünk rettenthetetlen

Sötétbe borult az ukrán főváros több kerülete, ugyanis Kijevben így próbálnak spórolni az egyre csökkenő energiatartalékokkal. Az elmúlt két hét orosz bombázásai ugyanis megrongálták az ország energiaiparának egy részét. Ezért a legnagyobb ukrán városok vezetői bejelentették, hogy részlegesen lekapcsolják a közvilágítást, valamint nem fognak működni az elektromos tömegközlekedési eszközök, és ritkábban járnak a metrók. A kijevi lakosok zseblámpával közlekednek az utcákon.

„Amikor az ország hadban áll, akkor nem akkora kérés, hogy a lakosok korábban vagy a sötétben menjenek haza, és az sem, hogy otthon is spóroljunk az árammal” – vélte egy fiatal lány.

Az ukrán elnök egy kilőtt drón roncsai mellől, szintén sötétben mondta el legutóbbi üzenetét.

„Nem félünk a sötéttől. Számunkra a legsötétebb órák nem azok, amikor nincs fény, hanem amikor nincs akaraterőnk. De a hadseregünk erős, az önkénteseink fáradhatatlanok, a partnereink megbízhatóak és a népünk rettenthetetlen”

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

Az orosz ellenőrzés alatt álló donyecki várost az ukrán erők bombázták. Az ukrán hadsereg légierejének szóvivője pedig arról számolt be, hogy eddig több mint 300 iráni gyártmányú katonai kamikáze drónt lőttek ki az ukrán csapatok.

„Mi készen állunk a tárgyalásokra, és erről többször is beszéltem korábban. De a Kijevi vezetés úgy döntött, hogy nem folytatja a tárgyalásokat Oroszországgal. De ezt a problémát nagyon egyszerű lenne megoldani, akkor, ha Washington jelezné Kijevnek, hogy változtasson a pozícióján és békésen oldja meg a problémát” – ezt mondta Vlagyimir Putyin a Valdaj nemzetközi vitaklub moszkvai plenáris ülésén.

Az orosz elnök hozzátette: az Egyesült Államok a tulajdon dominanciájának megőrzésén kívül nem tud mást felkínálni a világnak. Emellett hangsúlyozta: a második világháború vége óta a legveszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb és egyben legfontosabb évtized áll a világ előtt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató