2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ukrajna közzétette a hétpontos béketervét - Elájulsz!

Az ukrán elnöki hivatal megnevezte Ukrajna háborúval kapcsolatban kitűzött céljait. Elnézve a hét pontban összegyűjtött tervet, és figyelmen kívül hagyva a hadicselekményeket az ember első gondolata az lehetne, hogy az ukrán csapatok már Moszkva alatt állnak. Annyi azonban biztos, hogy amíg ilyen valószerűtlen célkitűzésekről beszélnek a felek, addig hiába várjuk a békét.

Volodimir Zelenszkij államfői hivatala megnevezte a kilencedik hónapja zajló háború legfőbb ukrajnai céljait. Ezek között szerepel az ország 1991-es határainak a visszaállítása, valamint a NATO- és az EU-tagság mihamarabbi megszerzése is. Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője hét pontban foglalta össze az orosz–ukrán háború Kijev általi legfőbb prioritásait. Az alábbiakban a Kárpáti Igaz Szófordításában megjelent célokat soroljuk fel:

1. Az összes megszállt terület visszafoglalása, Ukrajna nemzetközileg elismert, 1991-es határainak a visszaállítása.

2. Oroszország szankciós izolálása, az agresszor ország gazdaságának lerombolása.

3. Az összes hadifogoly szabadon bocsájtása.

4. Ukrajna nemzetközi biztonsági garanciáinak a megteremtése, beleértve a NATO-tagságot.

5. Az Európai Unióba való belépés.

6. Nemzetközi hadbíróság felállítása az orosz háborús bűnösök elítélése céljából, Oroszország felelősségének a megállapítása, kártérítésre kötelezése az elkövetett bűnökért és népirtásért, amit még generációkkal később is fizetni fognak.

7. Történelmi igazságtétel. Cáfolata és elfelejtése az orosz történelmi hiedelmeknek, melyek Ukrajnát és az ukrán népet érintik. Az ukrán történelem hatalmasságának terjesztése az apró orosz történelmi múlttal szemben.

A fenti célkitűzések finoman szólva is meglehetősen egyoldalúnak tűnnek. Abban biztosak lehetünk, hogy Moszkva valószínűleg válaszra sem méltatja ezeket a pontokat, vagy ha mégis, az csak még távolabbra teszi a háború végét. Egy biztos: amíg a felek nem ülnek asztalhoz, hogy kompromisszumra jussanak, addig szóba sem kerülhet a béke.- írta a pestisrácok.hu.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató