2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Lesz Maros híd, de nem ott, ahol a liberálisok szeretnék

Aláírásgyűjtést indítanak a marosvásárhelyi liberális párti politikusok és tanácsosok, megerősítést kérve a lakosságtól, hogy fontos a Kárpátok sétányára tervezett híd megépítése. Soós Zoltán szerint is fontos ez a híd, de nem a liberálisok által megjelölt helyszínen és nem pont most. Jelenleg olyan Maroson átvezető hidak tervein dolgoznak, amelyeket uniós pénzalapokból lehet megépíteni. 

Az elmúlt öt évben hétezerrel nőtt azon gépkocsik száma, amelyek egy óra alatt át akarnak kelni Marosvásárhelyen a nagy Maros hídon.

Ez a híd köti össze a belvárossal és a város nagy részével az Egyesülés negyedet, de Marosszentannát és a Mezőségen élő közösségeket is. Nemcsak az autósforgalom nőtt meg, hanem az is kiderült, hogy a híd város felőli részén, az Aranykakas vendéglő előtt levő körforgalom, akárhányszor alakítják át, óránként csak kétezer autó átengedésére képes. 

Mindezeket egybevetve nyilvánvaló, hogy szükség van új hidakra, amik a Maroson vezetnek át. 

Fenyegetőznek a liberálisok

A marosvásárhelyi liberálisok (PNL), élükön Ciprian Dobre megyei elnökkel a múlt héten elővettek egy 2017-es Maros híd tervet, és megpróbálták a csütörtöki soros tanácsülésen újra megszavaztatni. A terv, amely egy 2015-ben készült forgalmi tanulmány alapján készült a Kárpátok sétányán, az emeletes tömbházlakás melletti híd megépítéséról szól. Ez ellen korábban tiltakoztak a környéken élők, mert

nemcsak a tömbházban élők életét zavarná meg, hanem az áthaladó forgalmat a szűk Gyöngyvirág utcába vezetné, ellehetetlenítve az egész környéket. 

Az Alexandru György, Horațiu Suciu, Horea Șarlea és Bogdan Voicu liberális tanácsosok által benyújtott tervezetet nem szavazta meg a marosvásárhelyi önkormányzati képviselő-testület. Többen azt kifogásolták, hogy nem teljesítette a törvényes előírásokat, többek között nem lehetett 30 napig hozzászólni, mint ahogy a törvény előírja.

A liberálisok a döntés után elhagyták a tanácstermet és közölték, hogy aláírásokat fognak gyűjteni, hogy alátámasszák annak fontosságát, hogy a Kárpátok sétányára, a tömbház mellé hidat kell építtetni. 

Kell híd, de helyi alapból nem lehet

Soós Zoltán polgármester, aki egészségügyi problémák miatt nem lehetett jelen a csütörtöki ülésen, pénteken azt nyilatkozta: tudja, hogy fontos a Maros híd megépítése, de

nem lehet felmelegíteni egy régi, elavult tervet és politikai tőkét kovácsolni belőle.

Példaként említette, hogy az elmúlt másfél év alatt olyan nagy árváltozás történt az építőanyagok terén is, hogy az egykor 30 millió lejre becsült híd megépítése most legalább 80 millió lejbe kerülne. Azt is elmondta, hogy szerinte és  

az RMDSZ-es önkormányzati képviselők szerint is fontos egy híd megépítése a Kárpátok sétányán, de a liberálisok által kijelölt helyszíntől 200 méterre fennebb, Marosszentgyörgy irányában, ahol egyszerűbben lehetne megépíteni és a forgalom sem egy szűk utcába torkolna. 

Marosvásárhely polgármestere arról is beszélt, hogy bár nem tették félre, de kicsit háttérbe került a Kárpátok sétányára tervezett híd terve, hiszen jelenleg sem kormányzati, sem uniós pénzalapok nincsenek erre. Ám van két másik hídterv előkészületben.

Az egyik a vegyipari kombinátnál levő autópálya bekötőúttól indulna és Marosszentkirály területét kötné össze a várossal.

Ennek a megvalósíthatósági tanulmánya jelenleg készül, de több óvás miatt öt hónapja nem sikerült szerződést kötni a kiválasztott céggel. Mivel ez autópályához köthető erre lesznek uniós, vissza nem térítendő támogatások. A másik Maros híd, amit szintén uniós pénzalapokból  szeretnének megvalósítani a Harcsa és a Hídvég utcát kötné össze, itt is elkezdték a tanulmányok előkészítését, hogy amint megjelennek az uniós pályázati kiírások tudjanak pénzt lehívni.

(Székelyhon.ro)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató