2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Transparency-ügyvezető: Magyarországon Patyomkin-demokrácia van

„Bármilyen új intézményt hoz létre a kormány, az szükségképpen része lesz a NER hatalmi gépezetének” – jegyzi meg az új Integritás Hatóság néven létrejövő szervezetet kapcsán.

Mire lehet elég a kormány korrupcióellenes intézkedéscsomagja? címmel közölt publicisztikát Martin József Pétertől, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatójától a Magyar Narancs.

„A foglyul ejtett állam”

Az ügyvezető szerint Magyarországon az intézmények többségének a vezetését az elmúlt évtizedben megszállták a kétharmados hatalom lojális szereplői, a többit megszüntették vagy kiüresítették.

Az állam foglyul ejtése nagyjából az évtized közepére befejeződött, s ez alól éveken keresztül egyetlen, igaz, jelentős kivétel volt: a bírósági rendszer”
– olvasható a cikkben.

NER-gépezet

A magyar Transparency vezetője arra is kitér, szerinte a Kúria bevétele fenyeget a legnagyobb veszéllyel, hiszen az ország első számú ítélkező fórumának a döntései alapvető befolyással bírnak az ítélkezésre.

„...bármilyen új intézményt hoz létre a kormány, az szükségképpen része lesz a NER hatalmi gépezetének”

– jegyzi meg Martin József Péter az új Integritás Hatóság néven létrejövő szervezetet kapcsán, amely elsődlegesen az uniós pénzek szabályszerű felhasználásáért lesz felelős.

Késésben az EU

Az ügyvezető igazgató szerint az EU egyébként is egy évtizedig tétlenül nézte, hogy rendszerszinten sérül a jogállam néhány tagállamban, elsősorban Lengyelországban és Magyarországon, „és ennek következtében csúcsra járatják a korrupciót”. Úgy véli: az EU óriási késésben van, amikor mostanság lépni próbál, hogy mentse, ami még menthető.

Martin József Péter szerint a nagy kérdés, hogy az Integritás Hatóság valóban független lesz-e.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató