2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az ukránok több pénzt követelnek Svédországtól

Expressen: Ukrán aktivisták felszólították Svédországot, hogy növelje a menekülteknek járó juttatások összegét.

A Svédországban működő ukrán civil szervezetek aktivistái azt követelték, hogy a hatóságok emeljék meg a menekülteknek járó juttatást, az Expressen című lapban jelent meg egy erre vonatkozó felhívás.

A levél szerzői szerint az ukránok napi 71 korona (kb. 2700 ft) juttatása teljesen elégtelen, különösen az egyre dráguló életkörülmények között. Megjegyzendő, hogy a Svédországban ingyenesen étkeztetett menekültek mindössze 19 koronát (720 ft) kapnak naponta.

Szerintük a menekültek számára a munka jelenti a legnagyobb problémát. Ha egy ukrán napi keresete meghaladja a juttatását, akkor teljesen elveszíti a juttatását. A felhívás szerint a menekültek kénytelenek olyan munkát vállalni, ahol nem biztonságosak a munkakörülmények, sőt egyesek emberkereskedelem áldozatai is, míg mások kénytelenek hazatérni.

Az aktivisták kezdeményezést terjesztettek elő a menekültek helyzetének javítására. Különösen azt javasolják, hogy adjanak nekik lehetőséget a svéd nyelv elsajátítására, és növeljék meg a napidíjukat.

Korábban arról számoltak be, hogy a britek arra panaszkodnak, hogy az emelkedő árak miatt nem tudják támogatni az ukrán menekülteket. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hivatalos adatai szerint február 24. és július 5. között mintegy 8,8 millió ember hagyta el Ukrajnát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató