2024. április 12. - Gyula
EUR : 390.76
USD : 363.8
Időjárás ikon23°11°

Washington azt tervezi, hogy stratégiai bombázókat telepít Ausztráliába

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy akár hat atomfegyver szállítására képes B-52-es stratégiai bombázót telepít egy észak-ausztráliai légi bázisra - közölte hétfőn egy, az ügyet jól ismerő forrás a Kínával szembeni fokozott feszültségek közepette.A bombázók számára külön létesítményeket állítanak fel az ausztrál légierő távoli Tindal nevű bázisán, mintegy 300 kilométerre délre Darwintól, Ausztrália Északi Területének székhelyétől - mondta a forrás, aki nem kívánta magát megnevezni, mert nem jogosult arra, hogy nyilvánosan beszéljen a kérdésről.

A fejleményről először az ABC ausztrál hírcsatorna Four Corners című műsora számolt be amerikai dokumentumokra hivatkozva.

Anthony Albanese miniszterelnök szerint Ausztrália "időről időre" más-más módon működik együtt védelmi szövetségesével, az Egyesült Államokkal.

Az ausztrál Északi Területen már most is gyakori a katonai együttműködés az Egyesült Államokkal. Több ezer amerikai tengerészgyalogos évente váltakozva járja be a területet kiképzés és közös gyakorlatok céljából, amit Barack Obama korábbi amerikai elnök alatt kezdtek el.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Li-csien hátfőn azt mondta, hogy az országok közötti védelmi és biztonsági együttműködés nem irányulhat más országok ellen. "Az amerikai fél vonatkozó gyakorlata növelte a feszültséget a térségben, súlyosan aláássa a regionális békét és stabilitást, és fegyverkezési versenyt indíthat el a térségben". Hozzátette: Kína felszólítja az érintett feleket, hagyjanak fel a régi hidegháborús mentalitással és a szűk geopolitikai koncepciókkal, tegyenek többet a regionális béke és stabilitás előmozdításáért, valamint a kölcsönös bizalom erősítéséért.

A nagy hatótávolságú bombázók Ausztráliába telepítése erős üzenetet küld az ellenfeleknek arról, hogy Washington képes a légi hatalom kiterjesztésére - idézte az amerikai légierőt a jelentés.

Tavaly az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália olyan biztonsági megállapodást kötött, amely Ausztráliának nukleáris meghajtású tengeralattjárók telepítésének technológiáját biztosítja, ami szintén felbőszítette Kínát.

A B-52-esek Ausztráliába telepítése, amelyek harci hatótávolsága mintegy 14 000 km, figyelmeztetés lesz Peking számára, mivel egyre nagyobb a félelem egy Tajvan elleni támadástól - mondta az ABC-nek Becca Wasser, a washingtoni székhelyű Centre for a New American Security vezető munkatársa.

Idén az Egyesült Államok négy B-52-es repülőgépet telepített a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Guam szigetén található Andersen légibázisra.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató