2024. február 21. - Eleonóra
EUR : 389.04
USD : 360.29
Időjárás ikon

Leszavazták: mégse vizsgálja ki az ENSZ az ukrán biológiai fegyverek használatát

A Biztonsági Tanács elutasította Oroszország javaslatát.

Elutasította helyi idő szerint szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa Oroszország javaslatát, hogy alakuljon vizsgálóbizottság annak a bizonyítékokkal alá nem támasztott állításnak a feltárására, miszerint Ukrajna és az Egyesült Államok a biológiai fegyvereket tiltó egyezményt sértő „katonai biológiai” tevékenységet végez.

Oroszország a szavazás előtt egy 300 oldalas dokumentumot küldött körbe a tanács tagjainak, melyben azt állította, hogy

az amerikai védelmi minisztérium támogatásával ukrajnai biológiai laborokban katonai biológiai tevékenység folyik.


A javaslatot egyedül Kína támogatta. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország nemmel szavazott, a BT többi 10 tagja pedig tartózkodott. A határozatot így nem fogadták el mert nem kapta meg a minimálisan szükséges kilenc igen szavazatot.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese  a szavazás után elmondta, hogy kormánya „rendkívül csalódott” amiatt, hogy a tanács nem reagált pozitívan a bizottság felállítására vonatkozó kérésére.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete azt válaszolta, hogy a Egyesült Államok a határozat ellen szavazott, „mert a javaslat dezinformáción, őszintétlenségen, rosszhiszeműségen és a tanács iránti tisztelet teljes hiányán alapul”.

Oroszország azt is állította, hogy Ukrajnának van egy biológiai laboratóriumokból álló hálózata, amely finanszírozást és kutatási támogatást kap az Egyesült Államoktól.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató