2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Megállapították: "Szélsőjobboldali ideológia" motiválta a doveri bevándorlási központot ért támadást

A bevándorlási ügyintéző központ elleni gyújtóbombás támadást szélsőjobboldali terrorista ideológia motiválta - közölte a rendőrség. (Magyarul: a briteknek elegük van a bevándorlásból...)

A 66 éves Andrew Leak múlt vasárnap három gyújtószerkezetet dobott a Kent állambeli Doverben lévő telephelyre. A feltételezések szerint később öngyilkos lett. 

A délkeleti terrorelhárítás (CTPSE) szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a támadást "terrorista ideológia" motiválta.

Tim Jacques, a terrorizmus elleni küzdelem országos koordinátora elmondta, hogy az eddig összegyűjtött bizonyítékok mérlegelése után, bár erős jelek utalnak arra, hogy a mentális betegség valószínűleg szerepet játszott, meggyőződött arról, hogy a gyanúsított tetteit elsősorban szélsőséges ideológia vezérelte.

„Ez megfelel a terrorista incidens küszöbének.”


A támadásban központ két munkatársa könnyebb sérüléseket szenvedett.

A támadást követően mintegy 700 illegális migránst szállítottak át Doverből a manstoni feldolgozóközpontba, ahol a túlzsúfoltságot már korábban is bírálták a kormányzati ellenőrök.

A rendőrség szombati közleménye szerint a nyomozás során több fontos szemtanúval is beszéltek, és digitális adathordozó eszközöket is találtak.

„E tárgyak vizsgálata során nyert bizonyítékok arra utalnak, hogy a támadás mögött szélsőjobboldali motiváció állt.”


A rendőrség hozzátette, hogy semmi sem utal arra, hogy Leak bárki mással együtt dolgozott volna. Úgy vélték, hogy nem állt fenn szélesebb körű fenyegetés.

A Leak halálával kapcsolatos vizsgálatot várhatóan kedden kezdik meg a maidstone-i megyeházán - írta a BBC.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató