2022. december 06. - Miklós
EUR : 409.36
USD : 387.65
Időjárás ikon

Agyonlőttek egy bolgár rendőrt a bolgár-török határon

Agyonlőttek egy bolgár határrendőrt a bolgár-török határon – jelentette be a bolgár belügyminiszter.

Az incidens hétfőn 20:30-kor a határ menti Goljam Dervent falu közelében történt, amikor egy vagy több ismeretlen tettes rálőtt egy járőröző határrendőrre és egy katonára.

A bolgár járőrök egy megrongált határkerítést akartak közelebbről megvizsgálni, amikor török oldalról rájuk lőttek. A határrendőr azonnal meghalt. A katona nem sérült meg, a járőröző gépkocsi mögé bújt, és a támadók felé lőtt, majd segítséget hívott. Válaszul még 10-15 lövés dördült el, majd a támadók török területre vonultak vissza – mondta el Petar Todorov, a belügyminisztérium főtitkára, aki több támadóról beszélt. Azt mondta, ez volt az első olyan eset, amikor illegális bevándorlók lőfegyvert használtak a bolgár-török határon.

További járőröket vezényeltek a helyszínre, de a támadót nem sikerült elfogni, feltehetőleg török területen tartózkodik – közölte Ivan Demerdzsiev bolgár belügyminiszter, aki egy támadót említett.

A miniszter a helyszínen újságíróknak nyilatkozva elmondta: Törökország arról biztosította, hogy a lövöldözőt meg fogják találni. Azt mondta, a határon járőröző rendőrök és katonák más fegyvert kapnak, de részletekre nem tért ki.


„A járőröknek minden nap példátlan menekülthullámmal kell szembenézniük. A tegnap esti eset az agresszió szélsőséges megnyilvánulása volt” – mondta Demerdzsiev, aki szerint a török félnek aktívan kell fellépnie az ügy kapcsán. „Ugyanezt kértem az Europoltól és az Európai Bizottságtól” – mondta Demerdzsiev, aki szerint ez volt az első ilyen eset Bulgáriában.

Bolgár tisztviselők szerint embercsempészek álltak a lövöldözés mögött. Az ügyészek később azt mondták a bolgár tévének, hogy a török hatóságok letartóztattak egy gyanúsítottat és egy állítólagos bűntársát, úgy gondolják, egyikük sem török – írja a BBC.


Bulgária 350 katonát és 40 katonai járművet telepít a Törökországgal közös déli határ mentén, hogy segítsenek a határrendőrségnek a növekvő bevándorlás kezelésében. A katonák együtt fognak járőrözni a Törökországgal közös 259 km-es határszakaszon.

(MTI, BBC)

 

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató