2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Zelenszkij: Kedd este óta mintegy négymillió ukrán van lekapcsolva az áramszolgáltatásról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden nemcsak a COP27 klímacsúcson mondott beszédet, hanem a már szokásossá vált esti beszédét is megtartotta. Ebben többek között arról beszélt, hogy noha az elmúlt időszakban csökkent a frontról érkező hírek száma, de ez nem jelenti azt, hogy a harcok intenzitása csökkent volna. Az ukrán elnök rövid helyzetértékeléseket is adott a front egyes szakasziról:

„A helyzet az egész fronton nehéz. Egyes területeken ugyanúgy folytatódnak a brutális pozícióharcok, mint korábban, és különösen nehéz a helyzet – ugyanúgy, mint korábban – a donyecki térségben. A megszállók aktivitása ott továbbra is rendkívül magas – naponta több tucat támadás. Rendkívül nagy veszteségeket szenvednek, de a parancsuk nem változott – elérni a donyecki régió közigazgatási határát. Egyetlen centimétert sem adunk fel az ottani földünkből.”

„Herszon régió. Világosan értjük, hogy mit tervez az ellenség, ezért ennek megfelelően cselekszünk. Óvatosan, megfontoltan és egész területünk felszabadítása érdekében. Megerősítjük az állásainkat, tönkretesszük az orosz logisztikát, és következetesen megsemmisítjük a megszállók lehetőségeit, hogy megszállás alatt tartsák országunk déli részét.”

„Kelet. Lépésről lépésre haladunk az ukrán zászló visszatérése felé minden városunkban és településünkön. A határt is aktívan megerősítjük.”



Zelenszkij azt mondta, folytatódik a munka a normális élet helyreállításán a felszabadított területeken. Elmondása szerint az elmúlt napokban a Harkivi terület két körzetében több mint ezer háztartásban állt helyre a gáz- és az áramszolgáltatás. Hozzátette, hogy az orosz csapások által megrongált összes energetikai létesítményben folynak a javítási munkálatok.

„Kedd este óta 14 régióban és Kijev városában mintegy 4 millió ukrán van lekapcsolva az áramszolgáltatásról. A legtöbbjüket azonban stabilizációs menetrendek alapján kapcsolták le, nem pedig vészhelyzetben”

- mondta.

Beszélt arról is, hogy kormánya fontos döntést hozott, amely segít átvészelni a téli időszakot. A fűtési szezonban szükséges áruk behozatala mentesül az áfa és az importvám alól. Ez csökkenti az Ukrajna energia- és hőellátásához szükséges generátorok, akkumulátorok, transzformátorok és egyéb berendezések beszerzésének költségeit.

„Világosan értjük: a tél fegyverré alakítása a terrorista állam terve államunk és egész Európa ellen. De mi mindent megteszünk azért, hogy ez az orosz terv is megbukjon, úgy, mint a korábbiak” – mondta Zelenszkij.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató