2022. december 08. -
EUR : 410.55
USD : 391.9
Időjárás ikon

Vizsgálatot indít a NAIH a tanártüntetést bojkottáló diákok állítólagos listázása kapcsán

Vizsgálatot indít a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, miután Tényi István közérdekű bejelentéssel fordult a szervhez annak kiderítéséért, hogy a budapesti Trefort Ágoston Gimnáziumban listázták-e azokat a diákokat, akik nem vettek részt az egyik tanártüntetésen.A PestiSrácok.hu neve elhallgatását kérő forrása szerint

a Trefort Gimnáziumban listázták és nyilvánosan megszégyenítették azokat a diákokat, akik nem vettek részt az októberi élőlánccal egybekötött tanársztrájkban.

A megmozdulást szervező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökségi tagja, Komjáthy Anna úgy nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartja a tüntetésből kimaradó diákok listázását, szerinte azonban csak felügyeleti célzattal történhet ilyen. A PDSZ elnökségi tagja azt is elismerte, hogy a szülőket kifejezetten kérték a demonstrációban részt vevő tanárok, hogy a PDSZ Facebook-oldalán tájékozódjanak az iskolákban zajló eseményekről. Vagyis a liberális lobbicsoport gyakorlatilag mind a diákokra, mind a szülőkre nyomást gyakorol.

Csapodi Zoltán, a Trefort igazgatója korábban cáfolta a listázás tényét. Azt állítja: egy osztályfőnök maximum olyan listát készíthetett, amely a hiányzók listáját tartalmazta, a diákok élőláncában ugyanis csak az vehetett részt, aki a szülő által igazoltan nem jelent meg a tanórán.

Az iskola vezetője hozzátette:

Bármilyen nemű listázás és megszégyenítés az iskolánk 150 éves fennállása óta biztosan nem történhetett, én pedig kilencedik éve hivatalban lévő igazgatóként nem is tűrnék meg ilyet.

Csapodi Zoltán ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a diákok egymás között vitatkozhattak a kialakult helyzetről.

Tény, hogy a Pestisrácok.hu-hoz érkezett névtelen megkeresés a nyilvános megszégyenítésről nem feltétlenül a tanárokra vonatkozott; nem kizárt, hogy a diákok egymás között minősíthették és listázhatták azokat a társaikat, akik nem kívántak részt venni az élőláncban, majd később a „fesztiválhangulatú” tüntetésen.

A hatályos törvények szerint személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény, vagy törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben, például helyi önkormányzat rendelete közérdeken alapuló célból elrendeli. Tényi István szerint jelen esetben vizsgálni kell azt, hogy fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés lehetősége.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató