2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Prága letérdelt - nem tudnak több ukrán menekültet fogadni

Prága nem rendelkezik több kapacitással az Ukrajnából érkező potenciális új menekültek elhelyezésére.

Ehelyett a Városi Biztonsági Tanács azt követeli, hogy a kormány alkosson szabályt, amely alapján a további menekülteket egyformán osztják el a cseh régiók között. Ezt Zdenek Grzyb, a főváros polgármestere jelentette be. A prágai Ukrajnai Regionális Segítő Központ (KACPU) naponta több száz menekültet fogad. Az ukrajnai háború kezdete óta több mint 100 000 embernek segített.

„EGYÉBKÉNT EZ ÉV MÁRCIUSA ÓTA SZORGALMAZZUK EZT. ARRA IS SZÜKSÉG VAN, HOGY A KORMÁNY EGY ÚJ MIGRÁCIÓS HULLÁM ESETÉRE STRATÉGIÁT KÉSZÍTSEN A RÉGIÓK SZÁMÁRA”

– tette hozzá a polgármester.

A Cseh Köztársaság fővárosában két sátorváros kínált sürgősségi átmeneti szállást a menekülteknek. Sátrakban találtak menedéket az ukrajnai roma menekültek, akik kezdetben a főpályaudvaron töltötték az éjszakát. Minden városban 150 ágy volt. Nyáron a két sátorvárost egyesítették, majd szeptember végén bezárták.

Prága önkormányzata az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjával (UNICEF) együttműködve az év végéig újabb segélyközpontot indít az Ukrajnából érkező menekültek számára.

(Karpathir.com)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató