2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Románia gyűlöletbeszédnek nyilvánította Orbán tusványosi kijelentéseit

Etnikai és nyelvi alapon lealacsonyító és megalázó szavai ellenséges légkört teremtettek – szögezte le a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács.

A határozatot 5 támogató és 3 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadták el.

A kiadott közleményben jelzik, hogy Orbánt nem vonják jogi felelősségre, mert Magyarország miniszterelnökeként Románia területén diplomáciai mentességet élvez. Ez azonban nem törli az érintett személy származási országának jogrendszere szerinti esetleges polgári, büntetőjogi vagy közigazgatási felelősségét – jegyezték meg, hozzátéve, hogy indokoltnak tartják tájékoztatni a határozatról Magyarország illetékes hatóságait, hogy elemezhessék Orbán Viktor kifogásolt cselekedeteit, és meghozhassák a megfelelő intézkedéseket – írja az Agerpres román hírügynökség alapján a 24.hu.

Alexandru Muraru képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke még augusztusban fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt.

„És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – idézte a képviselő a beszéd kétes részét.



A képviselő egy diszkriminációellenes kormányrendelet alapján feljelentést tett Orbán ellen, mert szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett június 23-án a tusnádfürdői „magánrendezvényen.” 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató