2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

CNN: Ki vannak akadva a lengyelek és az amerikaiak Zelenszkijékre

A portál szerint Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója telefonált Zelenszkijéknek, és azt mondta, „óvatosabban lépjenek”, amikor a lengyelországi rakétaincidensről nyilatkoznak.

A CNN a lengyelországi rakétaincidens főbb eseményeit foglalta össze cikkében, ebből több érdekesség is kiderül a háttérben történt folyamatokról,- szemlézte a mandiner.hu.

A cikkben kifejtik: az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken, valamint Biden biztonsági tanácsadója, Jake Sullivan  a lengyelekkel folyamatosan konzultálva, valamint műholdas felvételeket elemezve arra jutottak, hogy a rakétát valószínűleg az ukrán légvédelem lőhette ki. 

Kiderült: Biden és Andrzej Duda lengyel elnök, valamint Blinken és Sullivan közösen egyeztettek az értesülésekről,

és az sem véletlen, hogy az érintett felek ugyanazt kommunikálták a történtek után.

A portál kitér arra: Zelenszkij ukrán elnök a rakétatámadás után és azóta is szeretne beszélni Bidennel, azonban erre eddig nem kapott lehetőséget.

Az amerikaiak ugyanakkor azon az estén az ukránokkal is egyeztettek, és óvatosságra intették őket.

Emlékeztetőül: Zelenszkijék azt az álláspontot képviselték, hogy orosz rakéta csapódott be Lengyelország területén (ez az állítás azóta némileg finomodott ukrán részről, bár Zelenszkij elég zavarosan fogalmaz: „nem tudja pontosan”, hogy mi történt, mindenesetre „meggyőződése, hogy orosz rakéta volt”). 

Ezzel kapcsolatban a CNN azt írja:

Sullivan gyorsan felhívta Zelenszkijék irodáját, és azt mondta: „lépjenek óvatosabban”, amikor az incidensről nyilatkoznak. 

A CNN szerint a lengyeleket „frusztrálta Zelenszkij következetes tagadása azzal kapcsolatban, hogy az ukrán légvédelem lőhette ki a rakétát”. 

Hozzáteszik: Amerika és Lengyelország megállapodott abban, hogy közösen vizsgálják ki a rakéta-becsapódást. Az ukrán felet csak némi késedelemmel engedték részt venni a vizsgálatban. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató