2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Két nappal a foci-vb kezdete előtt Katar betiltotta az alkoholárusítást a stadionok környékén

Azok után, hogy a 2022-es futball-világbajnokságot rendező Katar már korábban jelezte, hogy a stadionokban nem lehet majd alkoholt kapni, két nappal a vb indulása előtt arról döntött az arab ország, hogy a stadionok környékén sem engedélyezik az alkohol árusítását. Azután, hogy a brit Sky News, valamint az amerikai New York Times és az Associated Press hírügynökség is megírta az értesülést saját forrásaira hivatkozva, rövidesen a FIFA is bejelentette hivatalosan:

nem lehet majd alkoholt venni sem a stadionokban, sem a környékükön.

Katarban normál esetben nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az alkoholárusításra, csak a szállodák bárjaiban, illetve éttermekben lehet alkoholt venni, ott is úgy, hogy az az utcáról ne látszódjon. Ezeken az előírásokon kellett lazítania az országnak a vb rendezése idejére – annyit engedtek, hogy a mérkőzéshelyszínek környékére, illetve a szurkolói zónákra is kiterjesztették a lehetőséget. Emiatt a FIFA, illetve a vb egyik főszponzora, a Budweiser is erősen lobbizott.

A Sky forrásai szerint a váratlan szigorítást maga a katari királyi család, az al-Tániak kérték. A New York Times cikkében arra is kitér, hogy a hirtelen lépés arra is utalhat, kicsúszott a FIFA kezéből az irányítás, a nemzetközi szervezet frissen kiadott szurkolói füzetében ugyanis az szerepel, hogy a stadion környékén a meccsek előtt legalább három, utána pedig egy óráig lehet majd sört kapni.

A sörforgalmazási jogokért 75 millió dollárt fizető Budweisertől egy hete azt kérték a katari szervezők, hogy eldugottabb helyeken állítsák fel a sört árusító sátrakat, és ne oda tegyék azokat, ahol a legtöbb szurkoló a stadionhoz érkezik.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató