2023. február 06. - Dóra, Dorottya
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-9°

Pornóképek tűntek fel az óriáskivetítőn egy román kiberbiztonsági konferencián

Félreérthetetlen pornóképek jelentek meg a képernyőn a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium pénteki kiberbiztonsági konferenciáján. A minisztérium sajnálatosnak nevezte az esetet - írja a Maszol.ro.

A képernyőn felnőtteknek szóló, explicit tartalmú képek kollázsa jelent meg, amely a konferenciához a Zoom platformon keresztül csatlakozó online résztvevőket a romániai kiberbiztonságról és -védelemről szóló törvénytervezetről szóló tanácskozáshoz kapcsolta. Az online konferenciát a Kutatási, Innovációs és Digitalizációs Minisztérium szervezte. A szaktárca sajtóközleményében „sajnálatosnak” nevezi a helyzetet.

„Sajnálatos az a helyzet, amelyet a kiberbiztonsági törvényről ma a minisztérium által szervezett vitán »biztonsági résnek« bélyegeztek. A kérdéses képeket az online nyilvános vita egyik résztvevője helytelenül terjesztette a képernyőn, a minisztérium által támogatott teljes átláthatóság eredményeként. A vita egyik résztvevője egy hamis avatart használva belépett a Zoom platform »képernyőmegosztás« opciójába, és pornográf anyagokat terjesztett”

– közölte magyarázkodásképpen a szaktárca.

„Más szóval, ez az incidens egy olyan kontextusban történt, ahol teljes átláthatóságot akartunk, mint mindig. A bejelentkezési linket bárki elérhette a Zoom platformon. A jogi követelményeket messze meghaladó nyilvános vitát szerveztünk, fizikai és online jelenléttel, hogy minden érdeklődőnek lehetőséget adjunk a részvételre. Ezt az átláthatóságot olyan emberek használták ki, akik felületesen kezeltek egy ilyen fontos témát” – állítja a Kutatási, Innovációs és Digitalizációs Minisztérium a Digi24 hírtelevízió szerint.

A minisztériumban azonban nem marad következmények nélkül az ügy, mint írták, minden szükséges lépést megtesznek „a bűnösök” azonosítása és „a megfelelő feljelentések megtétele” érdekében.

„Belső ellenőrzést indítottunk, hogy azonosítsuk a felelősöket a minisztérium részéről. Minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy az ilyen incidensek ne ismétlődhessenek meg. Úgy véljük, a nap igazi híre az, hogy Románia átláthatóan és nyíltan beszél egy érzékeny és fontos témáról: a romániai kiberbiztonságról szóló törvénytervezetről, amely mérföldkő az országos reformprogramban és stratégiai jelentőségű téma. A mai helyzet ráadásul megerősíti, hogy mennyire fontos és szükséges ez a jogalkotás. Köszönjük azoknak, akik úgy döntöttek, hogy komolyan veszik ezt a vitát" – tette hozzá a minisztérium.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató