2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Süddeutsche Zeitung: A dolog most inkább úgy áll, hogy az illetékesek hamarosan rábólinthatnak a magyar forrásokra

A német lap hozzáteszi azért: komoly intézményi  konfliktus várható az uniós források ügyében, a Parlament és a Bizottság között. 

Magyarország és az EU közeledik az év végi jogállamisági leszámoláshoz – írta meg az EUobserver, és nyomán lapunk is.

Mint írták, Magyarországnak szombatig (november 19-ig) kell meghoznia azt a 17 intézkedést, amelyet az Európai Bizottság szeptemberben kért annak előfeltételeként, hogy a korrupcióval és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt ne függesszék fel a hosszú távú uniós költségvetésből a becslések szerinti 7,5 milliárd eurót.

Ugyanezt a témát vette elő egy másik ismert európai lap, a Süddeutsche Zeitung.

A német oldal esélylatolgatásában azt írta: a dolog most inkább úgy áll, hogy az illetékesek hamarosan rábólinthatnak a magyar csomagra.

Hozzáteszik azért: komoly intézményi  konfliktus várható az uniós források ügyében, a Parlament és a Bizottság között. Ugyanis tegnap Brüsszelben az Európai Parlament (EP) négy nagy frakciója kiállt, és arra figyelmeztette a Bizottságot: nehogy minden további nélkül felszabadítsa a visszatartott alapokat. Daniel Freund a német zöldektől még azt is felvetette, hogy bizalmatlansági indítvány nyújtanak be Ursula von der Leyen ellen, ha az belemegy az elvtelen kompromisszumba és feltételek nélkül leállítja a jogállami eljárást.

Most arra lehet számítani, hogy Von der Leyenék a Tanácsnak passzolják át a labdát, noha egy uniós diplomata szerint „keleten a helyzet változatlan” – olvasható a cikkben.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató